Ново социологическо проучване на агенция "Маркет линкс" дава преднина от близо 2% на ГЕРБ пред БСП за предстоящите европейски избори.

"Разлика има. Докато предишния месец отчетохме предимство на БСП, този месец тенденциите се променят", коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV.

"Проучването е от преди 2 дни, ГЕРБ има 2% преднина. Това го отдаваме основно на по-активната кампания на ГЕРБ особено в лицето на гражданите", каза социологът и добави: "Когато премиерът излезе и каже, че всичко е под контрол, хората се успокояват."

Снимка: Маркет линкс

По думите му това не е изненадващ обрат, тъй като е имало близо един месец между предишните резултати, които са давали лека преднина на БСП.

"Към момента ВМРО са четвъртата партия, която влиза в парламента. Четири партии са сигурни, много вероятно е да са пет", обясни Живков, като допълни, че петата партия е "Демократична България".

Според проучването, ГЕРБ получава 29,6% от доверието на избирателите, БСП - 27,5%, ДПС - 6,9%, ВМРО-БНД - 5,7%, Демократична България - 4,7%.

Според Живков очакваната избирателна активност ще бъде същата както и при предходните избори за Европейски парламент около 35%.

Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, обясни Добромир Живков.

Снимка: Маркет Линкс

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването. След скандалите "Апартамент гейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри, отбеляза още Добромир Живков. Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3, обясни социологът. По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

Снимка: Маркет Линкс

Снимка: Маркет Линкс