Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили днес, че Украйна трябва да даде на Донбас специален статут, заложен в украинския закон, посочва Кремъл, цитиран от Ройтерс.  Двамата лидери обсъдиха по телефона уреждането на украинската ситуация, предават ТАСС и БТА. Постигане на съгласие по въпроса за този статут би бил стъпка напред към организиране на четиристранната среща на върха в нормандски формат за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев се е съгласил да даде на Донбас специален статут и да позволи да се проведат там местни избори. Но пред опасността от улични протести на сънародниците си, обвинили го, че се поддава на натиск от Москва, Зеленски по-късно каза, че изборите не трябва да бъдат произведени под заплаха и трябва да бъдат в съответствие с украинския закон, отбелязва Ройтерс.

В телефонния разговор днес Путин и Меркел са обсъдили и въпроса за бъдещия транзит на руски газ през територията на Украйна, поясни пресслужбата на Кремъл и припомни, че тази тема е обект на тристранни разговори, водени от Русия, Украйна и Европейската комисия.

Путин и Меркел са се обявили за скорошно прекратяване на стълкновенията в Либия. Обсъдена е била и ситуацията в Сирия.

В центъра на разговора е била и подготовката на среща на върха в нормандски формат, допълни заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер.