Президентът Росен Плевнелиев призова за дебат по темата в Народното събрание.

"Това е съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред съобразно събитията от вътрешната и външната политика", обясни Миков.

Първото заседание на депутатите след лятната ваканция е насрочено за сряда, 4 септември.

"Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията", отбелязва още Миков по повод изявлението на държавния глава.

Председателят на Народното събрание не се ангажира с дата за дискусията. Във вторник темата Сирия ще бъде разгледана и на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, съобщава вестникът, като се позовава на свои източници от "Позитано" 20.

В БСП надделявала позицията, че е необходимо да се изчакат решенията на ООН. Те ще се вземат на базата на доклада на инспекторите за ситуацията с вероятното използване на химическо оръжие в Сирия.

От ГЕРБ вече се обявиха за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски по въпроса за подготовката на страната за поемане на бежанска вълна.

А от "Атака" внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение на декларация за неутралитет на България при евентуален военен конфликт.