Той посочи, че през последните два месеца упорито се внушава, че управлението на държавата по времето на тройната коалиция е "далавера, корупция, незаконност, злоупотреба, комбина", съобщи БТА.
"Правилото "невинен до доказване на противното" се превърна във "виновен при посочване от управляващите. Тактиката на непрекъснати разкрития, които се оказват гола пропаганда, е ежедневие. Най-категоричен в прогнозите си за осъдени министри е премиерът и партиен лидер, какво, ако не пряк натиск, е това", отбеляза Миков.
Той каза още, че тяхната отговорност на опозиция е да заяви, че това е в разрез с принципите на разделението на властите. По думите му подобни внушения за виновност нарушават имиджа на българските институции и правата на гражданите. "Днес управляващите залагат оправдания за собствената си несъстоятелност да решават големите проблеми на България - доходи, заетост, инвестиции, растеж", добави бившият вътрешен министър.
Той припомни, че тези дни се е заговорило за закона за амнистията с мотива, че е блокирана възможността да бъдат съдени министри и висши държавни ръководители. Миков определи това като опит да се отклонят досегашните твърдения за възможността за осъдени министри.
"Ако в началото се говореше за корумпираните министри, днес вече се говори за безстопанственост по непредпазливост", отбеляза той.