Според информация от руския Национален център за управление на отбраната (НЦУО) 67 кораба, принадлежащи на 15 държави, са блокирани в украински пристанища поради наличието на мини в морето, съобщи ТАСС.

Освен това генерал-полковник Михаил Мизинцев - ръководител на НЦУО, съобщи, че украинските неонацисти държат като заложници над 4,5 млн. граждани в Киев, Харков, Чернигов, Суми и други градове, както и 6825 граждани от 23 държави. Споменавайки над 20 населени места, руският генерал твърди, че наричаните от него неонацисти държат цивилните в качеството на жив щит срещу руските атаки.

В този контекст Мизинцев посочи, че днес Русия е открила от четири региона на Украйна хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население - от всеки регион един коридор води към Руската федерация, друг - към западните граници на Украйна.

По думите на генерала от 2 март досега Русия е доставила в Украйна 4165 тона хуманитарна помощ. Мизинцев посочва, че руската страна всекидневно "доставя в освободените райони хуманитарна помощ".