Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. За това информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в сградата на Министерския съвет.

Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено и прието предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което засяга позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария.

По мнението на Каракачанов, политиката на Унгария засяга суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политика. "Ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната държава", изтъкна Каракачанов. Той добави, че не е съгласен с опитите да се принизи максимално суверенитета на страните-членки и този суверенитет да бъде взет от други институции. Вицепремиерът е на мнение, че в момента се използват подобни аргументи, които и през 1956 г. са били прилагани от Съветския съюз. "Днес е Унгария, утре това се готви за Полша, един ден това може да се стовари срещу България", изтъкна Каракачанов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че спрямо Унгария се извършва репресивна акция, която не почива на аргументи. По думите му днешното предложение на МС е мотивирано не само от нашите тесни връзки с Унгария, а и от липсата на сериозна юридическа или каквато и да било друга аргументация по предлаганото решение за налагане на санкции срещу Унгария.

Министърът на околната среда Нено Димов изтъкна, че страните от Централна и Източна Европа имат сходни проблеми, които могат заедно да се отстояват, като напомни за подкрепата на България за инициативата на Унгария срещу директивата за големите горивни инсталации, както и за съвместни инициативи с Румъния. Това е начин да отстояваме интересите си в рамките на голямото европейско семейство, допълни министърът.

В какво обвиняват Унгария

В приетия на 12 септември от Европарламента доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога:

  1. конституционната и избирателната система;
  2. независимостта на институциите и правата на съдиите;
  3. корупцията и конфликтите на интереси;
  4. правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни;
  5. свободата на изразяване;
  6. академичната свобода;
  7. свободата на вероизповедание;
  8. свободата на сдружаване;
  9. правото на еднакво отношение;
  10. правата на хората от малцинства;
  11. основните права на мигрантите;
  12. икономическите и социалните права.

В доклада Европарламентът напомня, че присъединяването на Унгария към ЕС е бил доброволен акт, основаван на суверенно решение с широк консенсус от целия политическия спектър" и подчертава, че всяко унгарско правителство има задължението да елиминира риска от сериозната заплаха на основополагащите ценности на ЕС.

Какво следва

Предложението за Решение на Съвета на ЕС ще бъде изпратено на държавите членки. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите (на външните работи) споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Министрите могат да установят наличието на очевиден риск от тежко нарушение на Унгария по отношение на европейските ценности, включени в Договора за ЕС. Съветът ще трябва първо да изслуша възгледите на унгарските власти, а ЕП трябва да даде своето съгласие. Държавите членки могат също така да отговорят на препоръките към Унгария относно предотвратяването на заплахата, обясниха от ЕП.

На по-късен етап Съветът на ЕС може да определи с единодушие и с одобрение от страна на ЕП съществуването на риск от сериозно и продължаващо нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Това може да доведе до санкции, като суспендирането на правото на глас в Съвета на ЕС.