Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Безусловната отговорност, с която сме натоварени, е да прекъснем кризата и да започнем да решаваме проблемите. Тези, които не гласуваха, ни показаха, че хората не желаят да гласуват за партиите, които мислят за себе си. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на 47-ото Народно събрание.

"Избирателите задължиха възстановяването на диалога. Както във всеки парламент, ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", подчерта Карадайъ. 

И обясни, че ДПС няма да е политически коректна, ако не направи анализ на изборния процес.

"44-ото Народно събрание се прие модел, който отблъсна избирателите. Целта на изборния закон е да могат всички да упражнят без проблеми с правото си на глас. Наш дълг е да осигурим честен, но и достъпен избор за всички нас. Точно обратното - натиска и репресиите от страна на вътрешния министър минаха всякакви граници, бяха извършени престъпления по гражданските, човешките и политическите права на гражданите", коментира Карадайъ и продължи:

"От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Нарушени са основни принципи, погазен беше законът. Къде бяха ЦИК, РИК? Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички подадени гласове. ДПС няма да остави това безнаказано и ЦИК дължи обяснение. Всеки трябва да носи своята отговорност за злоупотреба с власт".

По думите му избирателят е възложил тежката задача за стабилизиране на изборния процес.

"Затова първо да се възстанови диалога и самите ние да спазваме стрикттно Конституцията и законите в страната", отбеляза лидерът на ДПС.

"Политическата криза трябва да започне да се решава със съставяне на кабинет. ДПС от 2017 г. дава формула за това. Преди година предложихме да се състави и експертен кабинет. Днес за съжаление констатираме, че България закъснява с Плана за устойчивост, а държавният бюджет се отлага във времето. Скоро всички ще имаме възможност да преосмислим какво е бедност", каза още той и допълни:

България губи битката с пандемията заради безотговорното отношение на изпълнителната власт, особено през последната година. За последните три месеца сме загубили повече хора, отколкото през Втората световна война. Българските граждани очакват от нас да се погрижим за доходите им и сигурността им, а Европа - предвидим и лоялен съюзник".