Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Назначението на Лазаров се налага заради новия Закон за МВР, който влезе в сила. Така Светлозар Лазаров е назначен за срок от 5 години на тази длъжност.

С приемането на този закон се промени начинът на назначаване на новия главен секретар. Така за това не е необходим указ на президента. Той се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи.

Според бившето ръководство на вътрешното ведомство - Цветан Цветанов и Веселин Вучков, преназначаването на главния секретар броени дни преди падането на правителството е "директна конфронтация с останалите политически сили".

Вчера от ГЕРБ поискаха новия закон да влезе в сила на 1 януари 2015 година. Сред аргументите им за това бе, че по тяхна информация се подготвя късна смяна на главния секретар на МВР. Според ГЕРБ такава промяна "в 12 без 5" не е редна и ще взриви идеята за политическа стабилност. От ГЕРБ призоваха "сегашното ръководството на МВР да ограничи назначаването на хора на ръководни позиции".

Вицепремиерът Цветлин Йовчев Цветлин Йовчев посочи, че няма как чисто технологично да не бъде назначен главен секретар на МВР, защото, ако не се направи, няма да бъдат назначени главни директори и областните директори.

Оттам нататък целият процес по предлагане на структурата, числения състав и преназначаване състава на МВР трябва да бъде блокиран, разясни още министърът, цитиран от БТА.

Той уточни, че главният секретар на ведомството не е политическо назначение, а професионална фигура и затова по никакъв начин не би трябвало да се влияе от политически процеси и от избори.

Според Реформаторския блок правителството продължава с политическите назначения и те се извършват във всички отрасли. Блокът продължава да настоява за незабавна оставка на кабинета. Атанас Атанасов от Р посочи, че приетият нов закон за МВР елиминира изяло конкурсното начало в системата, предаде БНР.

Днес пред журналисти Бойко Борисов коментира, че поведението на националистите е "безотговорно, смешно, жалко и подло". Той изтъкна, че когато БСП и ДПС са гласували законите за МВР и Сметната палата, "Атака" са осигурили кворум.

Този парламент няма да работи, вече сме в хипотеза за избори. Трябва да направят само дневния ред - закони, които касаят ратификации от Брюксел и мораториум на Закона за МВР, добави бившият премиер.