Изненадващо главният прокурор Иван Гешев се яви на изслушването в правната комисия на парламента по покана на нейния председател Андрей Михайлов, въпреки че предварително обяви, че това противоречи на конституционното разделение на властите. Поводът за изслушването му е полицейското насилие от летните протести миналата година.

Пред медиите тоще на влизане в комисията Гешев обяви, че чл. 24 от Правилника за дейността на Народното събрание противоречи на Конституцията и затова още в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст за противоконституционен. Той обясни, че комисиите в парламента не могат да осъществяват парламентарен контрол по отношение на съдебната власт.

Поради действащия текст в Правилника, че мога да бъде канен, аз съм тук с част от екипа си от уважение към институцията и народните представители, подчерта още той.

"Всяко насилие е недопустимо. Запознах се миналия петък с клиповете. Това е недопустимо, което видях аз", заяви главният прокурор по повод видеата с полицейски произвол. Като добави, че по същество не може да коментира случая, но и не може да контролира съответния прокурор по дадено дело - нито има задължение, нито правомощия за това.

"Всяка една оценка по конкретни дела означава намеса във вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор. Има образувано досъдебно производство още преди 8-9 месеца. Някой магистрат, след като е оценил съответните данни, е преценил, че може да стартира дело", добави той.

"Ние можем да изразим възмущението си от това, което видяхме, но единствено съдът решава кое лице е виновно и кое- не", допълни още Иван Гешев. По думите му той няма да посещава временна комисия, която няма правно основание и работата на всеки един прокурор и български гражданин е да спазва конституцията и явяване в подобна комисия би било нарушаване на основния закон.

"Уважавам българските институции и не желая да коментирам временно назначения служебен министър. Забавлявам се с неговите заявления. Обикновено нищо от това, което казва, не е вярно", коментира Гешев по адрес на Рашков.

Снимка: БТА

"Надявам се МВР и прокуратурата да работят по начина, по който са работили дълго време, защото войната между институциите може да доведе до бум на престъпността. Надявам се, че хората, които търсят фалшиви компромати срещу главния прокурор, да бъде вложена в това, което те трябва да правят по закон", коментира Иван Гешев по повод обвиненията на вътрешния министър срещу него.

 "Надявам се да имаме нормален диалог в съответствие с принципа за разделение на властите, защото има съществени проблеми, касаещи престъпността и те могат да бъдат решени само и единствено с взаимодействие и законови промени", каза главният прокурор.

Гешев обяви, че е готов да отговаря на всякакви въпроси на депутатите, дори извън темата за полицейското насилие. И коментира последната новина, която прочел - намерението на ИТН да промени закона за НСО, като свали охраната за главния прокурор. Гешев каза, че ако това стане, заплатата му е достатъчна, за да си позволи частна охрана.

"И може би ще станем първата държава в света, в която главният прокурор не се охранява. Аз нямам проблем, може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма да го охранява", каза още Гешев.

Към финала на изслушването пред правната комисия Гешев заяви: "Прекъснах си отпуската, за да се явя пред НС, защото за мен това е голяма чест".

"Викан съм безброй пъти да давам обяснения по различни сигнали, и не само по този; давал съм обяснения в различни прокуратури и КПКОНПИ, и като главен прокурор, и в различно качество. Не се притеснявам да се явя когато и да е и където и да е", каза главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос дали е давал обяснения по внесения сигнал в прокуратурата от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за извършени незаконосъобразни действия.

Сигналът е по отделени материали от онези, внесени от правосъдния министър във ВСС, с който той поиска да бъде разгледано искане за освобождаване на главния прокурор от длъжност.

Преди две седмици беше задържано лице и предадено на турските власти, което е "чуждестранен боец" и се е сражавало в Сирия, съобщи главният прокурор във връзка с работата на спецсъда, спецпрокуратурата и текстовете от Наказателния кодекс, по които досега не е имало или рядко е имало повдигнати обвинения или образувани досъдебни производства

Гешев припомни обществено известните случаи, по които има повдигнати от спецпрокуратурата обвинения за тероризъм и шпионаж. По думите му, както чл. 95 от НК за въоръжено въстание, по тези текстове досега не е имало изобщо или рядко е имало повдигнати обвинения.

Главният прокурор коментира още, че живее в къща от 1912 г., намираща се в държавната резиденция "Бояна". Това е станало по препоръка на всички български служби за сигурност. Гешев обясни, че семейството му плаща наем по пазарна цена по сключен договор. Той отбеляза, че има два договора, не само един, и плаща наем, който "не плаща нито един български държавен служител". По думите му, всичко в къщата е собственост на българската държава, като е изплатил с наема, който плаща, всички подобрения вътре в къщата, като всичко ще остане на държавата.

Гешев отбеляза още, че ако бъдат закрити специализираните съд и прокуратура, това ще доведе до край на делото "Сарафово", по което има присъда, което пък ще доведе до "международен проблем".