Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство продължиха с представителите на парламентарната група на БСП.

Обществото ни е дълбоко разделено социално, с растящи неравенства, с бедност в резултат на порочен управленски модел до момента и се надявам, че БСП ще има сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото новото управление ще има нужда от силен социален вектор. Това каза Радев пред БСП.

Президентът посочи, че такива са очакванията на обществото и по тези въпроси вижда поле за много работа в новото правителство от страна на БСП.

За обществото и за успех на бъдещото управление е важен въпроса за законността и справедливостта, неведнъж към споделял, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен, отбеляза още Радев. Той посочи, че за него е важно до каква степен това убеждение се споделя от БСП и какво от левицата са готови да предложат за разрешаването на този проблем.

В момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че от БСП са положили усилия в разговорите досега в експертните групи и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори, дали са своята експертиза и воля за промени.

Нинова припомни, че от БСП са разделили своята работа в две спешни мерки, които веднага трябва да се предприемат с оглед на трите кризи - икономическа, социална и здравна, и дългосрочното им виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори.

Разговорите ни продължават и в момента, каза Нинова, като заяви, че ще положат докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета, каза лидерът на БСП.

Снимка: БТА

За нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставим в зимните месеци в трудна ситуация, каза още Корнелия Нинова.

На излизане от президентството лидерката на социалистите не отговори на въпрос от журналисти ще стане ли вицепремиер в новото правителство и с какъв ресор. "Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението", лаконична бе Нинова.

"Снощи получихме споразумението, разгледахме го. Имаме някои бележки по него, обсъдихме ги с Кирил Петков и Асен Василев. До довечера продължаваме с това - да изчистим политическото коалиционно споразумение. Министри и постове след това", заяви още тя.

По думите ѝ няма да има Министерство на държавните предприятия. Коректно формулираното име е Министерство на икономиката и индустрията.

Утре предстои Национален съвет на БСП, където ще бъдат обсъдени структурата на Министерския съвет и имената, които социалистите ще предложат за министри.

Разговорите започнаха в 9:00 часа с "Продължаваме промяната", последвани от ГЕРБ-СДС. След тях в президентството бяха и представителите на ДПС.

Предстои президентът утре да проведе консултации с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Румен Радев увери,че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. Той заяви пред представителите на ПП, че "доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато".

От своя страна Кирил Петков посочи, че са успели да направяте коалиционен документ, който е завършил снощи и е бил изпратен до коалиционните партньори.

"Ако правителството има нужда от помощ и съвет, не само заради политическата мъдрост, с която ни отличихте, но и заради опита ни, ще получат такава. Но всяка грешка ще бъде сочена" - това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите при президента. А държавният глава даде заявка в началото, че очаква от коалицията да има силно поведение на конструктивна опозиция.

"Вие сте формация с богат политически опит в българския политически живот. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна", каза президентът на представителите на ГЕРБ-СДС.

По думите на лидера на ДПС пред президента Радев страната ни е напът да закъснее фатално с Плана за възстановяване и устойчивост. Според Карадайъ страната има нужда от нов кабинет с оглед на кризите, пред които е изправена - растящи цени, разпространението на COVID. 

На въпрос Има ли вероятност ДПС да гласува за новото коалиционно правителство, председателят на ПГ на ДПС заяви, че "Не противоречи на законите на физиката".