По делата за несъбраните почти 700 млн. лв. от държавни такси от хазарта, НАП е събрала 8 млн. лв. през запори на движимо и недвижимо имущество. Към 8 август 2020 г. по сметката на комисията не са постъпили никакви суми. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в парламента. Той припомни, че актовете са обжалвани и са образувани висящи съдебни производства по оспорване на тяхната законосъобразност.

"В периода 2015-2019 г., почти 100% от публичните държави вземания на организаторите на хазартни игри са формирани след издаването на 14 февруари 2020 г. от председателят на вече закритата ДКХ общо 8 акта срещу 4 хазартни оператора (Евробет, Еврофутбол, Ню Гейм АД и Национална лотария ) с общ размер на публичните държавни вземания 693 109 261 лв., от които държавни такси около 556 млн. лв. и лихви 136 236 979 лв.", поясни Ананиев.

"В периода 2015-2019 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в размер на 139 727 лв., а събраните са 75 567 лв. През 2020 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по закона за хазарта - 694 215 808 лв.", допълни Ананиев.

Депутатът от БСП Румен Гечев подчерта, че от отговора на финансовия министър е станало ясно, че "НАП е събрала трохи". Той изтъкна, че Софийският градски съд е започнал да отменя актовете на приходната агенция.

Социалистът настоя министърът да обясни защо съдът е приел, че запорите са били "наложени механично", а директорът на приходната агенция не е разполагал с нужните доказателства и ги обвини в некадърност или нарочни действия в тази посока.

"Или са некадърни, или нарочно са допуснали това", предположи народният представител.

"Въпрос на съдебно производство. Водят се дела. Така е решил съдът, така е разпоредил и такова решение е взел, отговори Ананиев и изтъкна, че е некоректно да се обвинява приходната агенция. - Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на НАП, нито материалите, които са подготвили, са били с пропуски и неверни неща."

От трибуната на парламента финансовият министър похвали подразделенията на приходната агенция и подчерта, че всяка година увеличават постъпленията, предназначени за финансиране на бюджетния сектор.

"И тази година, в условията на пандемия, те отново се справят блестящо. Некоректно е да обвинявате колегите от НАП", каза Ананиев.