Министърът на образованието Николай Денков настоява антиковид мерките да не са еднакви за всички училища. 

"Например в Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0% отсъстващи. Очевидно е, че този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата и с Министерството на здравеопазването през последните 2 седмици твърдо се разбрахме, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво. В петък ни изпратиха техните предложения за това какво да се случи в следващата седмица, за това как да изглежда заповедта. До понеделник на обед ние ще им изпратим нашите коментари и на базата на тези коментари ще има общо решение", заяви министърът на образованието Николай Денков.

Той е официален гост на Световната среща на българските медии в Рилския манастир.

"Бих искал да поздравя организаторите за избора на Рилския манастир, защото българската духовност, образование и нашият морал е дълбоко вкоренен в християнските традиции, и е това, което ни прави българи по света", каза по време на откриването на 16-та Световна среща на българските медии  Денков. Той посочи, че с 375-те български неделни училища в 43 държави на пет континета, това е може би най-развитата институция, която поддържа българския дух днес навсякъде по света.

Министърът на образованието каза, че институцията върви нагоре от родителите, но и от децата, които искат да запазят българското в себе си, независимо къде се намират.

"За периода от последните 12 години, броят на българските деца, които се обучават в българските неделни училища е нараснал почти десет пъти, което показва как държавата-майка би могла да умножи усилията на хората по света, за да се чувстват българи независимо от това, къде искат да живеят", посочи още министър Денков.

Той подчерта, че МОН не само ще продължи да подкрепя, но и ще увеличи своята дейност, за да може всеки да получи усещането за досег до държавата, да може да научи български, да се чувства свободно да се интегрира в българската страна във всеки един момент от живота си.

"С това се надявам, че ще дадем добър пример на другите министерства и ще успеем по един синергичен начин да помогнем на българите по света. "Предстои да подпишем и реализираме с БТА меморандум за съвместна дейност, така че успехът на всяко едно училище да отекне по целия свят. Ще направим така, че съвместната дейност на българските медии в чужбина и българските неделни училища да служат за пример по целия свят", каза още министър Денков.