Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов разведри атмосферата в студиото на БНТ. В края на участиети си в сутрешния блок "Денят започва" той обяви, че ще заеме поста вицепремиер по космическите въпроси.

На фона на често използваната от него ирония обаче думите му бяха възпроети по-скоро като препратка към намеренията за изпращане на трети българин извън земната орбита, отколкото като нещо сериозно.

Ето как приключи интервюто с Николай Хаджигенов:

- Мога да ви кажа едно конкретно име в бъдещия кабинет. Искате ли?

- Да.
- Моето.

- Нима?
- Да.

- И къде?
- Вицепремиер по космическите въпроси. Не знам защо се смеете, това беше съвсем сериозно.

- Сега ще завалят едни кандидатури за летене в Космоса...
- Изтъргувах премиерския пост точно заради това, за възможността да изпратим човек от нашата парламентарна група в Космоса.

- Кой?
- Това е въпрос, който подлежи на гласуване на закрито в парламентарната група, но понеже ние сме модернистична формация, ще бъде жена, това ви обещавам със сигурност.

- Мая Манолова? Татяна Дончева? Мария Капон?
- Без коментар. Групата ще го реши.

В по-сериозната част от интервюто Николай Хаджигенов определи хода на Бойко Рашков да изпрати сигнала срещу Иван Гешев до директора на Националната следствена служба като "интересен".

По отношение на полицейското насилие, според Хаджигенов, разследване е нямало.

"Имаше замитане на следите, има повдигнати обвинения на пострадалите, каквато практика има дългогодишно", каза той.

Хаджигенов заяви, че полицаите, които се виждаха в кадрите, че бият младежи на протестите, вероятно само са смъмрени, имената са им скрити.

"Изискали сме от министъра на вътрешните работи всички данни, всички събрани доказателства и обществото трябва да знае кой са тези хора, защо го направиха, кой го разпореди", каза Хаджигенов.

По думите му на протеста на 2 септември МВР е допуснал агитките на протеста.

Той потвърди, че ще извикват на изслушване в комисията бившите министри.

Комисията вчера е взела решение всеки член да изготви списък и след като се запознаят с първите документи се започва изслушване първо на групи пострадали, свидетели и извършители - на последно място.

"Надявам се междувременно да успеем да започне правосъдната реформа, да махнем Гешев, за да има смисъл от това нещо. Защото, ако не махнем Гешев и не променим прокуратурата, това ще остане политически акт. Аз не бих го допуснал", каза Хаджигенов.