Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова не пожела да обясни как ще гласуват депутатите от левицата при разглеждане на решение за изпращане на военна помощ на Украйна, но обяви принципната позиция на партията - ако Министерският съвет вземе решение да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Заявката на Нинова дойде по време на посещение на зеленчуковата борса в пловдивското село Първенец. Тя отново посочи, че до момента от страната ни не е изнесен нито един патрон за Украйна.

"Изнасяме оръжия за над 50 до 60 държави, с които имаме договори, и всички са с краен потребител тези държави. България не може да контролира какво се случва след това. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия", заяви Корнелия Нинова.

Тя твърди, че не е възможно да изнасяме нелегално военна помощ за Украйна и това не се прави.

"Имаме договори с Полша, имаме с Чехия, с Германия, с Индия, със САЩ, и се изнася оръжие за тези държави не от вчера и не откакто е започнала войната. Повечето разрешителни, които сега издаваме, са по договори, сключени преди това правителство да дойде и преди да е избухнала войната. Не е възможно в момента да се товари оръжие за Украйна. Възможно е да се товари за всички останали над 50 дестинации", посочи Нинова.

И допълни, че в комисията, която разрешава търговията с оръжия, участват представители на ДАНС, военното разузнаване, Министерството на външните работи, МВР, Министерството на отбраната, икономическото министерство.

"Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално, категорично не", увери Корнелия Нинова.

По отношение на разговора между българския премиер Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски, че България може да помогне с ремонт на военни машини, вицепремиерът обясни, че все още няма информация какви машини се имат предвид.

"Нямаме информация какви машини имат предвид, за да мога да отговоря конкретно дали ще може това да се случи в "Терем" и "Авионамс" - това са двете български предприятия, които изпълняват ремонти. Вчера беше споделено такова намерение, ще изчакаме да се върне г-н Петков и ще го коментираме на Коалиционен съвет", каза Нинова.

Колкото до вчерашното внезапно посещение на вицепремиера в държавната компания за търговия със специални стоки "Кинтекс", Нинова обясни, че не е отишла да търси злоупотреби, а да се запознае с ръководния състав.

"Това е работа на разследващи органи, на одитни комитети. Подала съм сигнал до прокуратурата и до Държавната финансова инспекция, те ще са тези, които ще се произнесат. Аз исках да разговарям с директорите на дирекции, да успокоя екипа, да се уверя, че думите на г-н Михайлов не са верни - да ги питам те работят ли за Украйна, за Русия, изнасят ли нещо. Разбира се, че не", посочи Корнелия Нинова. По думите й бившият директор на "Кинтекс" е освободен, защото докато е бил директор на тази компания, е участвал в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие, и прехвърлял договори от "Кинтекс" към тези фирми.