БСП няма да предлагат министри в новия кабинет. Това заяви на връх Бузлуджа лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Според нея все по вероятно е, че България върви към съставянето на редовен кабинет.

На Бузлуджа БСП отбелязва 130-тата годишнина от началото на организираното социалистическо движение в България.

"Запознахме се с колегата по време на преговорите за политики. Той беше част от преговорния екип на ИТН в частта образование. Там показа компетентност и диалогичност в тази сфера. Разбира се, това не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание на парламентарната група и на нашите коалиционни партньори. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано от следващия Министерски съвет. Отчитайки какво свършихме дотук, все по-вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Разбира се, не на всяка цена, както знаете остават още важни решения - съставът на МС и формата за подкрепа", заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП изтъкна, че сериозните разговори, проведени между двете партии, уважителното отношение, демонстрирано от "Има такъв народ" към социалистите и необходимостта от тяхната подкрепа в пленарна зала, им дават основание да кажат, че без БСП няма да има стабилно правителство. 

Вчера след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, зам.-председателят на БСП по публични политики Ирена Анастасова също каза, че партията ще покани кандидата на ИТН за премиер Пламен Николов на разговор в парламентарната група.

"Бихме искали да има такава среща, защото ние сме уточнили приоритетите и предстои да работим по формата на подкрепа на тези приоритети - дали ще бъде споразумение, дали ще бъде програма на правителството, но ние държим да проведем този разговор, за да може да имаме и някаква форма на подкрепа, която да е писмена", посочи Анастасова.