Вицепремиерът Корнелия Нинова предложи в парламента Народното събрание, като възложител на проверката на Сметната палата в Държавната консолидационна компания (ДКК), да поиска от Палатата или Прокуратурата, където е изпратен докладът, разрешение той да влезе, ако трябва в секретно деловодство на парламента. Опитайте да го разсекретите, искаме истината и да си свършим работата по указанията, които са ни дадени там, заяви Нинова.

"Докладът на Сметната палата за Държавната консолидационна компания е изцяло засекретен, защото във всяка точка от него има данни за престъпления и той ще бъде предаден директно на прокуратурата", обяви пред депутатите  Нинова. Тя заяви, че като принципал няма право да се запознае с данните от доклада.

Нинова обясни, че е изпратила писмо до прокуратурата с искане да й се дадат указания какво да прави, защото е длъжна да вземе мерки по доклада, но не може да изпълни тези задължения. Предлагам в някакъв смислен юридически екип да се излъчат представители на всички парламентарни групи и да се реши този казус, защото той е прецедент, каза Нинова и прогнозира, че няма да остане единствен. Всички клетви, че ще се борим с корупцията, ще останат напразни, ако оставим този случай така да замине в нищото без решение на проблема, каза министърът.

"Аз знам от лицата, които са го получили - това е Съветът на директорите на ДКК, който има право по закон да го получи - че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България. Да чакаш 28 години, за да приключи евентуално наказателно производство, за да вземеш мерки. Това е абсурдно! Нека се опитаме заедно да излезем от тази ситуация. Признавам ви, като министър аз нямам ход", обяви още Нинова.

Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен доклад за извършения одит за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от "Монтажи" ЕАД за периода от началото на 2017 г. до края на 2020 г., съобщиха тези дни от палатата. Заедно с доклада са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавна агенция "Национална сигурност" и е уведомена Националната следствена служба, съобщава Сметната палата.

Поради образувано досъдебно производство и на основание чл. 58 ал. 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния доклад не могат да се огласяват до приключването на наказателно производство. Затова докладът ще бъде публикуван на интернет страницата на институцията веднага след приключването на наказателното производство.

Одитът бе възложен на Сметната палата от 44-ото Народно събрание през март миналата година. Във връзка с това председателят на Народното събрание е уведомен, че приетият окончателен доклад ще бъде предоставен в парламента след приключването на наказателното производство и едва тогава ще има правна възможност да бъде разгледан.

Докладът е изпратен също на изпълнителните директори на "Монтажи" ЕАД и на "Държавна консолидационна компания" ЕАД за изпълнение на препоръките на Сметната палата.

Нинова увери, че не изнасяме оръжия за Украйна и няма да се намесваме във войната

България изнася оръжия и стоки за употреба за над 60 държави. Нито 1 износ не е за Украйна, не само откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., увери още вицепремиерът Корнелия Нинова в парламента в отговор на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева за това изнасяни ли са оръжия от завод "Арсенал" за Украйна.

Категорично и твърдо заявявам, че "БСП за България" няма да позволи със средствата, които разполагаме, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба, каза Нинова. Приветствам това, което казвате и знам, и се надявам, че няма да отстъпите от тази позиция. Ще предоставим и други документи, както и свидетели на това, което се е случило, настоя обаче Гунчева.

Комисията в Министерството на икономиката и индустрията няма нито законовото, нито практическото право да проверява сделки на място. Ние получаваме документи, които първо са проверени и подписани от ДАНС, след това от военната информация, МВР, министерството на отбраната, министерството на външните работи и последен полага подпис министърът на икономиката, който и да е той. Ако имате съмнение, че нещо се извършва извън рамките на закона, моля да се обърнете към компетентните органи, обясни обаче Нинова.

Влизат в сила всички мерки в подкрепа на бизнеса и докамиканствата в размер на 20 млрд. лева

От днес влизат в сила всички мерки, които представляват 20 млрд. от бюджета, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в Народното събрание по време на петъчния блиц контрол.

По думите й мерките в помощ на бизнеса и подкрепа на доходите на хората са двете посоки, в които правителството работи през цялото време.

За 3 месеца и половина, чрез мерките на правителството, 4 млрд. лв. са стигнали до икономиката и домакинствата за подкрепа за преодоляване на инфлационния скок.

"Почти всички мерки, които предприе правителството, се оспорваха от една или друга страна. Имам предвид борбата със спекулата, проверките на Комисията за защита на потребителите, преписките, които се заведоха в КЗК за едни странни движения на цените на бензина и на олиото. Те бяха оспорени категорично от опозицията, но дадоха ли резултат - точно за 24 часа този изкуствено създаден скок на цените изчезна", припомни тя и допълни: "Почти всички вие от опозицията задавахте въпроси относно дали е спрян износът на зърно. Ние отговорихме, че не е, че се проверява износът. Това също беше оспорено, но то също даде резултат", категорична бе Нинова.

Тя обясни, че от днес влизат в сила всички онези мерки, които представляват 20 млрд. лв. от бюджета за 2022 г., ориентирани към: увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството, увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници от 80 лв. на 200 лв., 50 млн. помощ за общините за техните субсидирани дейности, делегирани дейности, безплатни детски градини.

"Това са мерки за помощ на бизнеса и подкрепа на доходите на хората. Това са двете посоки, в които правителството през цялото време се старае да работи", каза още вицепремиерът.

"Ние много добре си даваме сметка как живее българският народ, и че не сме решили всички проблеми", заяви Корнелия Нинова и се обърна към народните представители от ДПС:

"Вие и партията, която представлявате, сте европейски хора, твърдите, че мерките ни са антипазарни. Одобрявате ли мерките, които предприе Европа, далеч по-строги от тези, които предприема българското правителство? Антипазарно ли е да спреш износа на олио, пшеница, брашно и захар - мерки, които предприеха редица европейски държави, и то водещи европейски икономики? Антипазарно ли е като една Испания да наложиш таван на цените, което ние все още не сме си позволили да направим?", попита Нинова, като уточни, че тази мярка не е лоша, но в момента се търсят по-меки варианти.

"Не може да казваме, че уважаваме европейската политика, да не виждаме какво се случва там, при държавници, които са загрижени за народите си, и да критикуваме българското правителство, което предприема далеч по-меки мерки, също загрижено за икономиката и народа си," каза още вицепремиерът.

"Едва ли хората, които и днес изнемогват да си плащат сметките, ще бъдат удовлетворени, ако тук просто политически се нападаме без резултат от това", добави тя.

По думите ѝ и в правителството, и в Министерството на икономиката, преди да се предприеме каквато и да мярка, се изучават останалите държави. "В Министерството на икономиката и индустрията имаме търговски представители в над 70 държави, всеки ден събираме информация, анализираме и правим това, което е най-добро за българския народ", обясни Корнелия Нинова.