Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и главният секретар на президента и бивш началник на щаба на Военновъздушните сили Димитър Стоянов влязоха в нов задочен спор за покупката на изтребителите F-16 преди договорът да бъде ратифициран от Народното събрание.

В интервю за БНР ген. Запрянов заяви, че пакетът, който България е поискала от американска страна е бил умишлено завишен, така че в процеса на разговорите да може да се намалява.

"Може би за първи път ще кажа в ефир, направленията, в които се работеше по отношение на намаляването на цената, не е само при преконфигурирането на пакета, който в началото на преговорите наистина разширихме умишлено с желание да получим и повече въоръжение... Американското правителство за цената от $1,256 млрд. е направило компромиси и намаления, там където то има право да направи...", заяви зам.-министърът на отбраната.

Той бе категоричен, че България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители. По думите на генерала, всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и че с подписването на договора пакетът не е затворен.

"Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие", допълни ген. Атанас Запрянов.

Той потвърди, че общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация е 1,256 млрд. долара.

"По отношение на цената би следвало да ви коригирам, че не е постигнато намаление, тъй като от анонсираната цена на конгреса 1,67 млрд. долара за пакета и започнали преговори при цена 1,410 млрд. долара ние имаме 1 млрд. 256 млн.", каза Запрянов.

Генералът коментира и въпроса дали е вярно, че в момента сме на критичния минимум и дори сме получили предупреждение от американската страна, че ако се отказваме от още неща по сделката от предварителния план, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме:

"Това беше първоначалното условие и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим самолет, който няма въоръжение и няма да има бойни способности", каза той.

Заместник-министърът на отбраната обясни и как ще премине обучението на българските пилоти на F-16:

"Пилотите ще преминат за първи път пълна програма на обучение в САЩ, поне година и половина, ще се върнат изцяло готови за използване на всички оръжия на самолета. Даже така подготвени може да прелетят със собствените самолети в България. Това се отнася и за техническия състав. Тренажорите, които ще получим, ще позволят обучение на пилотите в България, а ще има и тренажори за обучение на инженерно-техническия състав".

Главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов обаче заяви, че не вижда логика в обясненията на ген. Запрянов.

„Не виждам логика в тези думи – да бъде завишено нещо, което след това да бъде намалено. В преговорния процес между България и САЩ това е абсолютно недопустимо – да поискаш нещо повече, за да бъде след това намалено. Няма логика в тези думи, които бяха изказани от ген. Запрянов“, каза бившият началник на щаба на ВВС.

„Съгласно изпратеното наше искане в края на февруари месец до САЩ, беше поискан един пакет, който беше пълен пакет и осигуряваше пълната експлоатация на самолетите Ф-16 с интегрирана логистична поддръжка за три години и необходимото наземно оборудване, обучение, въоръжения – цялостен пакет. Стойността - 1 млрд. 673 млн. долара, тук трябва да кажем, че цените са всички без ДДС. След това политиците, като г-н Запрянов и някои експерти коментираха, че това било таван на цените, че можело да бъде намаляван – няма такова нещо. В процеса на FMS няма намаляване на цените, цената е ясна и няма как да бъде намалена“, посочи още Стоянов.

Той коментира още въпроса за колко време според него ще стигнат тези т.н. умни оръжия – „въздух-земя“, „въздух-въздух“, „въздух-кораб“ на самолетите.

Определено няма пълен боекомплект. Изискванията, които ги има в Министерството на отбраната, са да имаме такъв боекомплект, така че тук е първата слаба страна. За това, че ние нямаме пълен боекомплект. Второто, което е, зависи от военно-политическата ситуация, ако военно-политическата ситуация на Балканите или в друга ситуация се налага да се вземат някакви конкретни решения, мисля, че този пакет ще бъде попълнен, защото е крайно недостатъчен. Не може да се каже дали тези ракети, бомби, свободно падащи, които ще бъдат включени в пакета, ще бъдат изразходвани за година, две, три или пет. Няма как да бъде предсказано това“, допълни президентският секретар.