Парламентът отхвърли създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за Специални разузнавателни средства (СРС), използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. Предложението беше на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които многократно се оплакваха, че техни кандидати са били следени и притискани.

"За" създаването на комисията гласуваха 82 депутати, "против" - 69, а "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. 

Преди гласуването предложението беше обсъждано два часа в нов горещ дебат между партиите.

"Целта е да излезе наяве всичко, което се случваше през тази прословута предизборна кампания", заяви депутатът Мануил Манев, който подчерта, че натискът се превърнал в "платформа на самохвалство".

"Министърът на вътрешните работи каза на официална пресконференция: Ние подредихме това НС. Изчегъртването на един човек или една партия ще се повтори, ако това бъде подминато", добави Манев по адрес на Бойко Рашков. 

"Не виждам кой би се притеснил от една такава комисия", завърши Манев.

"Искате истината. Ще ви кажа нещо - в квартал "Христо Ботев" има осем секции, за 45-ото Народно събрание 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно събрание - 121 гласа", репликира Георги Свиленски от БСП, с което изтъкна, че очевидно на предишните избори е имало купен вот.

Стоян Михалев от "Демократична България" пък заяви, че няма да подкрепят създаването на тази комисия, защото имало ресорна. 

Хамид Хамид обяви, че ДПС обяви, че те ще дадат подкрепа, но настояват тя да бъде разширена и да проучи имало ли е полицейски натиск спрямо български граждани по време на предизборната кампания.

Колегата му Йордан Цонев пък коментира, че при консултациите при президента говорили за полицейското насилие по време на кампанията, което било "извън всякаква мяра".

"Извърши се неправомерна намеса в изборния процес и ще настояваме всеки един случай да бъде разгледан в българския парламент - това казахме на президента", изтъкна той.

"Който не е попадал на репресията на ДПС, той не знае за какво става въпрос", отвърна му обаче Явор Божанков от БСП, който разказа, че през 2019 г. е бил привикван в полицията.

"Горските са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ще има сериозна ревизия на горските в тези региони", включи се пък Тошко Йорданов от ИТН, изтъквайки смесените райони и най-вече Кърджали.

"ДПС не е имало горски нито в Кърджали, нито в друг смесен район. Това, което г-н Борисов прави спрямо нас, сега го прави спрямо вас", отговори му Цонев.

А по повод кмета на Гурково, който беше задържан за няколко часа по време на предизборната кампания Николай Хаджигенов от ИБГНИ заяви, че "тази гнусна колаборация между ГЕРБ и ДПС е неприемлива".

"Когато говорим за вътрешен министър, правил избори, изниква името на Цветан Цветанов, който не е в политиката благодарение на нас", каза той.

Цонев го репликира, че това, което се е случило, се нарича реваншизъм. И заяви по адрес на Бойко Рашков:

"Този не може да бъде представа за министър на вътрешните работи. Ако това е вашата представа за вътрешен министър, значи демокрацията има сериозен проблем. Този е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър".

Депутатът от ДПС дори обвини Рашков в нарцисизъм.

"Защо се налага да се създават комисии, които да дублират работата на прокуратурата. Дайте като говорим за лицемерие да реформираме тази прокуратурата и да не превръщаме НС в някакъв държавен контрол", включи се съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Георги Кадиев добави, че по време на изборите в Стара Загора направили списък на купувачите на гласове.

"Същият този кмет на Гурково беше спрял водата на ромската махала за няколко часа с аргумента за кого да гласуват. Доволен съм от работата на МВР. Ако има пандемия тя не е COVID, а на купувачите на гласове", каза той.

"Какво, по дяволите, работи главният прокурор в Република България?! Какво прави в момента? Стои на "Боровец" в станцията на прокуратурата", намеси се емоционално отново Хаджигенов.

Тук се включи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви:

"Свидетели сме на лицемерие и двоен стандарт и по правило някой се опитва да превърне Народното събрание в Народен съд. Възстановявнето на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти. Това е заявка за диктатура. Ние сме много чувствителни на темата защита на демокрацията в България. Независимо дали ще се приеме такава комисия, ние сме заявили и ще ползваме всички парламентарни инструменти за изясняване на всеки конкретен случай - тормоз, репресии срещу партийни активисти, прикриване зад пердето купуване на гласове".

Десислава Атанасова пък обяви, че "ГЕРБ винаги е подкрепяла борбата с порочните практики, но не и МВР да се ползва за бухалка срещу една партия - ГЕРБ".

"Има депутат от "Изправи се! Мутри вън!" и член на нашите листи, който е участвал в кампанията и е обвинен в купуване на гласове. Госпожа Манолова незабавно и за минути обясни, че човекът напуска. Има правосъдни органи, които ще се произнесат има ли данни или не, създал ли е предпоставки някой да го подозира в нещо", заяви пък Татяна Дончева от ИБГНИ.

Тя подчерта, че парламентарна група и коалицията са показала еднозначно и категорично, че щом някой, някъде, в някоя листа е създал съмнение, че "шета из ромските махали повече, отколкото се предполага за нормално", са взети мерки.

"В София област ръководството на регионалната дирекция на МВР и ДАНС цяла седмица вика една персона, защото смяташе, че той трябва да бъде елиминиран от агитация за гласове за нашата коалиция. Той ми се обади на първия ден и ми каза, че му пречат да агитира. Те са имали анонимни сигнали. Викаха го всеки ден, в петък извикаха и кандидатката, за да я държат цял ден. След като сме създали такава практика за купуване на гласове, особено вие от ГЕРБ, ние трябва да изкореним това явление. Това включва превантивна дейност, която никога не може да бъде отмерена на чертата. Но включва и предимно нашето желание да не печелим нечестно избори и гласове. Когато започва от нашата добра, да се чудите вие, авторите на най-новаторски практики за купуване на гласове, каква комисия да създадете, за да обясните на някой колко сте невинни, бъдете така добри да ни спестите това усилие", обърна се тя към бившите управляващи.

Дончева имаше предвид кандидата за депутат Цветелин Георгиев. Неговият имунитет беше свален от ЦИК, след искане на главния прокурор. От държавното обвинение твърдят, че са били събрани достатъчно доказателства, за да започне досъдебно производство и да бъде повдигнато обвинение. В искането се съобщава, че Георгиев е дал "имотна облага на четири лица в село Маринка край Бургас, за да гласуват за определен кандидат и коалиция".

След гласуването депутатите излязоха в почивка.