Британските депутати одобриха с 412 гласа срещу 202 против предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата за излизане от Европейския съюз. Според текста на правителството, отлагането ще е до 30 юни. Сега трябва да се вземе и съгласието на Европейския съюз за удължаване на срока за Брекзит.

Предложението предвижда краткосрочно отлагане, до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за излизане от ЕС на Тереза Мей, което отхвърлиха вече два пъти. Ако текстът бъде отхвърлен отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

Министър-председателката Мей използва заплахата за по-дългосрочно отлагане, за да притисне поддръжниците на Брекзит в Консервативната партия да подкрепят в крайна сметка нейната сделка, отбеляза Ройтерс.

Ново гласуване по документа вероятно ще има следващата седмица, когато тези депутати ще трябва да решат дали да одобрят сделка, която не осигурява чисто излизане от ЕС, каквото те искат, или да приемат Брекзит, който може да бъде размит и дори провален от дълго отлагане

Какво следва? Първите коментари сочат, че Лондон трябва да отправи официално искане до Брюксел за промяна в срока за напускане на Европейския съюз. Ако направи това в следващите дни, европейските лидери ще могат да вземат решение на своята среща на върха, която е планирана за 21 март.

Съгласно правилата в ЕС, всяка една от държавите може да не се съгласи и да блокира искането на Лондон. Повечето от дипломатическите източници коментират, че е много вероятно Великобритания да получи отсрочката, но все пак всичко ще се реши на 21 март.

От Европейската комисия коментираха гласуването в Лондон, като посочиха, че удължаването на срока за напускане на съюза не е автоматично и държавите-членки трябва да вземат предвид собствените си интереси, преди да гласуват за това.

По-рано депутатите показаха твърдо нежелание да се отиде на втори референдум за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщи "Гардиън".

Предложението на независимата депутатка Сара Уоластон бе подкрепено само от 85 депутати, срещу него гласуваха 334 депутати. Лейбъристите се въздържаха, защото, според тях не е сега времето да се прави втори референдум.

Последва гласуване, с което британските депутати отхвърлиха с 2 гласа разлика поправка, предвиждаща да даде на парламента контрола върху дневния ред с цел намиране на мнозинство за алтернативен път към излизането от Европейския съюз.

След разисквания парламентът отхвърли и предложената от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин поправка с искане Тереза Мей да използва евентуално отлагане на Брекзит, за да даде време на парламента да "осигури мнозинство за различен подход към Брекзит".