Децата на сирийските бежанци ще минат на курс по български език в Интеграционния център на Държавната агенция за беанци (ДАБ), а след това ще тръгнат на училище, където ще могат да изучават арабски като избираем предмет, обясни Клисарова след правителственото заседание вчера. 
"Учители ще бъдат осигурени", обеща Клисарова.

Просветното министерство търси сред сирийските бежанци в България учители, които да обучават сирийските деца. Регионалните инспекторати ще осигурят и необходимите помещения за обучения, каза още преди дни просветният министър.

Вече са в ход проучванията относно броя на децата, възрастовите групи и техните потребности.

Спорове за майчиния език

Това лято румънската общност в България се оплаква от липсата на възможност да изучава родния си език в училищата у нас. Те написаха отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което поискаха учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Темата за учебниците по майчин език в българските училища предизвика остри дебати и заради изказване на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева. По време на предизборен митинг на ДПС Георгиева заяви, че е повярвала в политиката на партията за образованието и ще работи за това "редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език".

Образователният министър Анелия Клисарова обаче бе категорична, че не се предвиждат изменения в закона от 1991 г.

Изучаването на майчиния език у нас е със статута на избираем предмет. В момента като майчин език в България се изучават иврит, арменски и турски.
Според закона за народната просвета, майчин език може да се изучава 3 часа седмично като Задължително избираем предмет (ЗИП) и 4 часа като свободноизбираем (СИП) - със съгласието на родителите.