Остава охраната на главния прокурор и на бившия председател на парламента. Това се случва, след като заради липса на кворум Комисията за контрол над службите за сигурност не успя да гласува на второ четене промените в Закона за НСО. Не дойдоха депутати от "Изправи се БГ! Ние идваме!", ГЕРБ И ДПС.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ обясни, че е бил на друга комисия и изтъкна, че той е внесъл проекта за измененията в работата на НСО, така че тук нямало "теле под вола".

Предложените промени предвиждаха отпадане на охраната за главния прокурор, президентската администрация, семействата на първите трима, както и за хората, заемали длъжности като председател на Народното събрание и премиер.

"Има хора, които защитават интересите на бившия министър-председател, на главния прокурор и на президента", каза Светлин Стоянов от "Има такъв народ", който е председател на комисията.

А според ген. Атанас Атанасов от ДСБ може да се окаже, че това Народно събрание се е събрало само, за да промени бюджета, за да осигури служебното правителство на президента Румен Радев.

"Ако отговарям директно - да, трябва да се ограничат лицата, охранявани от НСО, но целият въпрос е в нюансите", коментира междувременно бившият шеф на службата за охрана ген. Румен Миланов пред bTV.

Според него например патриархът би трябвало да е в кръга на охраняваните, защото все пак християнството е национална религия у нас.

Миланов поясни и че има документи за лицата, поискали охрана поради някакъв риск през годините, които не са били в основния списък на охраняваните.

"С това се обосновава охраната им", подчерта той.

Според него, ако всеки министър сам започне да си наема охрана, ще се загуби стандартът, който съществува при НСО. Освен това е важен и автомобилът, който не е просто луксозен, а се избира с сигурността на охранявания.

Миланов коментира и финансовата реформа: „Ако се определят лицата и обектите, които подлежат на охрана, ще дойде и финансовата реформа.“