На пресконференция бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова изрази мнение, че експериментът „Андреева” не може да ръководи повече българското здравеопазване, съобщи Фокус.

Тя призова премиера Пламен Орешарски да смени Андреева, ако не иска неговото управление да бъде запомнено с безпрецедентни лекарски протести поради тоталното отчаяние, царящо в здравната система.

По думите й повече от 50 болници "се бутат" към фалит, без да е ясно дали е умишлено или в резултат от некомпетентността на министъра. В същото време до края на годината дефицитът в НЗОК щял да стигне 500 млн. лв.

Надявам се, че министър Андреева няма отново да прехвърли проблемите към Касата и да заключи, че те са финансови и няма задължение да ги решава, коментира Десислава Атанасова. Тя обвини Таня Андреева, че за една година на поста не е внесла в Народното събрание нито един здравен закон.

В последните дни министърът е заявила, че предвижда промени чрез редица ЗИД-ове (закон за изменение и допълнение) в здравното законодателство, но тя е министър на здравеопазването, а не на"ЗИД-ар", коментира Десислава Атанасова, цитирана от БТА. Според нея поправките, за които говори Таня Андреева, са закъснели и скандални и може да има протести не само от БЛС, но и от пациентските организации.

Видно е дори без рентгенова снимка,  че системата е на изкуствено дишане,
посочи Атанасова и допълни, че в един момент здравеопазването може да изчезне, ако продължава по досегашния начин.

 За предстояща, необоснована чистка на целия мениджърски състав на областната болница в Монтана, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведения д-р Цветан Тодоров. Според него актът е чисто политически, има голям натиск.

"Това е най-голямата държавна болница в северозападния регион и работи много добре"
, аргументира се д-р Тодоров. За близо 5 години по различни проекти са били привлечени над 10 млн. лв. инвестиции, а до 2012 г. лечебното заведение е приключвало без просрочия.

Защо е необходима смяна на ръководството на болницата, пита чрез медиите д-р Цветан Тодоров здравния министър. Той се оплака, че 9 месеца се опитва да получи отговори от Таня Андреева на този и други наболели въпроси, но до момента няма резултат.

В неделя здравният министър Таня Андрееве изтъкна, че би подала оставка, само ако пакетът от предприети от нея мерки не даде резултат. Според нея исканията на ГЕРБ за нейната оставка са спекулативни.

В петък министър Андреева обяви, че моделът на финансиране на болниците ще бъде променен. Тя увери, че подкрепя протеста на лекарите и разкритикува НЗОК.