Гласуваха 164 депутати, от които 57 от ГЕРБ "за" оставката й, 106 от БСП, ДПС и "Атака" - "против", и един "въздържал се" от "Атака".

Вчера от ГЕРБ обявиха, че искат оставката на Манолова, защото системно ги неглижирала, като не им давала думата или я отнемала без причина. Позволявала си да "наказва, манипулира, запушва устата" на опозицията, да прекъсва Цецка Цачева.

Днес от ГЕРБ допълниха, че Манолова е толкова слаба, че "не може да успее с безсилието си”.

"Не моята личност и не моето поведение възпламениха ГЕРБ, а Законът за МВР. Те разбират, че губят изключително ценен за тях партиен бастион, каквото беше МВР по времето на Цветан Цветанов", отвърна Мая Манолова.

Тя определи искането за предсрочното й освобождаване като "бездарно процедурно упражнение".

Това е несериозно, поредният опит за дестабилизиране на Народното събрание – всеки ден, всеки час, с каквото може. Сутринта започнахте заседанието на балкона. Качете се на балкона, ако искате”, подкрепи я председателят Михаил Миков.

В защитата на Манолова се включи и Петър Мутафчиев:

"Ще ви припомня две събития от тази седмица – в сряда в 11.00 часа г-жа Манолова празнува рожден ден. Цялата група на ГЕРБ я поздрави, разцелува я и й пожела да бъде все така добър ръководител”, каза той и показа снимка, на която Цецка Цачева целува Манолова.

Станислав Иванов от ГЕРБ отвърна, че няма нищо лошо да пожелаеш здраве и дълголетие на човек, който познаваш, на рождения му ден.

Кирил Добрев обаче продължи да отбива атаките срещу колежката си:

Защо Мая ви е трън в очите? Защо по-често искате нейната оставка, отколкото вот на недоверие? Защото Мая е най-добрата на тази позиция. Самият факт, че не излъчвате зам.-председател на парламента, е защото се страхувате, че тя ще го засенчи. Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове. Тя не е мъжко момиче, тя е просто пич. Ние силно я подкрепяме и силно стоим зад нея”.

ДПС не взе участие в дебата, защото бил политически фарс. Йордан Цонев заяви, че това политиката на ГЕРБ е да губи времето на НС и също каза, че днешното искане е поредният опит да се бламира Законът за МВР.

През декември миналата година от ГЕРБ пак внесоха искане за оставка на Манолова заради "системно нарушаване на правилника". Очаквано, и тогава то бе отхвърлено. Тогава тя попита с какво притеснява мъжете от ГЕРБ, а Петър Курумбашев от БСП я защити с думите, че "не я е виждал с палка или с камшик, поне не в НС".