Формалните организатори на протестите срещу правителството и главния прокурор от така нареченото Отровно трио отговори на обвиненията на ДПС, което по-рано днес осъди акцията, при която партийната централа беше замеряна с яйца и боя.

"Нереализирани политици или кандидат-политици се опитват да използват ДПС като трамплин", заяви на брифинг лидерът Мустафа Карадайъ, според когото "с анти-ДПС реторика идват на власт и се опитват да станат център на медийния интерес".

Той определи партията си за опозиционна, а организаторите на протеста като доскорошни клакьори на ГЕРБ. 

По този повод тримата - проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиарът Арман Бабикян, отвърнаха в профила си във Фейсбук:

"Във връзка с изявлението на г-н Карадайъ, председател на Движението за права и свободи, сме длъжни да заявим, че огромна част от писмата, съобщенията и становищата на протестиращите в страната, Европа, САЩ, Канада и Австралия, не припознават ДПС като опозиционна партия. За нас също е трудно да си обясним, как опозиционна партия подкрепя управляващите по различни въпроси в комисиите и пленарната зала на парламента или осигурява кворум, който дава възможност на мнозинството да приеме необходимите на властта законови регулации. Надяваме се, че този въпрос ще намери отговор в действията на цялата българска и европейска либерална общност.

Изненадани сме, че само ръководството на ДПС, въпреки масираното присъствие на медии, не е разбрало, че протестът пред централата на ДПС бе обявен като "посещение на политическия дом на депутата Делян Пеевски". За нас е странно, че едно погрешка полетяло яйце към трибагреника, за което беше поднесено извинение, води до изводите, че протестът "няма идеи, липсва визия и перспектива". Надяваме се, че ДПС "като национално отговорна партия", ще предпочете политическите, демократичните и граждански интереси пред корпоративните, олигархични и задкулисни желания на определени нейни членове.

Не можем да не приветстваме декларацията на партията, че "от 4 години иска оставката на този кабинет". Това щеше да бъде видно за всички, ако нейни членове се бяха присъединили към гражданските протести със същата жертвоготовност, с която се втурнаха към няколко метра каменист плаж. За 83 дни не сме видели подобни действия.

Не приемаме, че стотиците хиляди протестиращи български граждани са "клакьори и клиентела на ГЕРБ". Не сме склонни да приемем и обвинението, че някой от това огромно множество може да посегне към политическа кариера, също както г-н Мустафа Карадайъ е направил някога. Това е нормално в рамките на парламентарната демокрация. За нас е озадачаващо съвпадението между вижданията на ДПС (опозиция) и ВМРО (управляваща партия) за търсене на диалог с кабинета на лицето Бойко Борисов. Излизането от кризите, в които се намира страната, е актуална тема, след като авторитарната власт в България приключи. Точно в битката с подобна власт, някога възникна Движението за права и свободи.

Огромна част от протеста е мотивиран именно от липсата на права и свободи, а те са по-ценни от блаженството на статуквото и управлението на страната от джипката на падишаха.

От първия ден и занапред, протестът винаги е изразявал уважението си, давал е думата и е споделял проблемите на хора с различен пол, етнос, религия и политически възгледи. Надяваме се в бъдеще това да е здравата основа, върху която България ще продължи цивилизования си път напред".