Обикновените хора в Афганистан, които не са висши военни или чиновници, няма как да спечелят с работа в родината си и да спестят пари, за да платят на каналджиите да ги прехвърлят в Европа. Каква е технологията на прехвърлянето, къде и как се изкарват парите, обяснява арабистът проф. Владимир Чуков.

Две са причините, поради които всеки род или семейство в Афганистан изпраща към Европа първо младите мъже. Това е човекът, който трябва да може да стигне до Европа, да изкара там пари и после да плати за прехвърлянето на останалата част от роднините си. И второ, всеки млад мъж, който остане в Афганистан, неминуемо ще бъде рекрутиран от талибаните и ще попадне в тяхната армия. Така практически талибаните опитват да "затапят" възможността на семейството да избяга от страната и то остава в Афганистан.

Пътят към Европа за афганистанските мъже започва с преминаване през територията на Иран, за което те плащат на каналджиите около 500 долара. Стъпвайки в Турция обаче, цената за стигане до Европа вече е към 5 000 долара.

Сега в Турция има около 300 000 афганистанци, но през 1999 година те са били почти 900 000, казва проф. Чуков. Той обръща внимание на факта, че огромна част от сградите в новата, европейска част на Истанбул, са били построени и сега продължават да се строят от афганистанци. Ето така, с работа по строежите в Турция, бягащите от Афганистан млади мъже финансират своето пътуване към Европа, твърди Владимир Чуков.

Професорът напомня, че България, както и всички останали държави в ЕС, е подписала конвенцията за бежанците и сме длъжни да приемем хора, които бягат от война. От 15 август насам, Афганистан се контролира от превратаджии и нелегитимно правителство, така че бягащите от Афганистан хора имат правата на бежанци. Поколението на 20-годишните, което е родено и отгледано при условия на живот близки до познатите ни тук в Европа, няма как да поиска да остане под управлението на талибаните, които отново налагат правилата на Шериата, прогнозира проф. Чуков.

  • Как може да се предотврати задаващата се вълна бежанци от Афганистан?
  • С какво толкова е важен Афганистан, че СССР воюва там 10, а САЩ - 20 години?
  • Как тълпа с калашници и пикапи сломи 300 хилядна обучена от САЩ армия?

Отговорите на проф. Владимир Чуков, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Проф. Владимир Чуков е учен арабист и университетски преподавател в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Автор на редица книги и изследвания, съавтор на специализирания сайт The Foreign Insider.