Парламентът подкрепи президентското вето върху текстове от закон за мерките и действията по време на въведеното на 13 март извънредно положение. Според Румен Радев спорните текстове в Закона са относно мерките за борба със спекулата и свободата на словото. Той ги определи като "крайно рестриктивни".

На извънредно заседание на Народното събрание 14 депутати гласуваха "за" закона, 118 бяха "против", 56 се въздържаха. Така на практика оспорваните от държавния глава текстове бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. От "Обединени патриоти" трима бяха против ветото, както и един независим народен представител.

Това бе 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Нона Йотова

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Ген. Константин Попов, Цвета Караянчева и Кристиан Вигенин

Снимка: БТА