Близо два часа дебат на депутатите в парламента по промените в Изборния кодекс, за които има внесени два законопроекта - на ГЕРБ и на ДПС. С 98 гласа "за" - тези на ГЕРБ и Обединени патриоти, 72 "против" и без въздържали се законопроектът на ГЕРБ бе приет от парламента на първо четене.

Така на изборите се въвежда машинно гласуване, но с право на избор и хартиена бюлетина, машини ще има всички секции в страната, с изключение на избирателните секции с по-малко от 300 избиратели.

Изборният ден пък се предлага да е 48 часа заради пандемията от коронавирус.

Депутатите с 23 гласа "за", 130 - "против", и 19 "въздържал се" отхвърлиха предложенията на ДПС, засягащи най-вече агитацията на чужд език в предизборна кампания с превод на официалния български език, и с уседналостта.

Двама народни представители от ГЕРБ подкрепиха законопроекта на Движението, от БСП трима се въздържаха. Един независим народен представител беше "за" и един се въздържа.

Законопроектът на ДПС предвижда да се възстановят правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., което ще допринесе за нарастване на избирателната активност сред българските общности в Западна Европа и Северна Америка. Със законопроекта се създава възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но след осигуряване на превод на български език.

Изказванията започнаха с депутата от ДПС Хамид Хамид. Той заяви, че ДПС ще внасят своя законопроект, докато предложенията им бъдат приети. Той изрази надежда, че рано или късно текстовете ще бъдат подкрепени, вероятно от мнозинството, за което европейското развитие означава повече.

Говорим за нова конституция, каква нова конституция, когато НС приема текстове и закони, които нарушават сегашната конституция, риторично попита депутатът. Според Движението забраната за агитация на друг език е противоконституционна. Хамид Хамид попита как в многобройните речи на държавния глава за човешките права няма и думичка по този въпрос.

В нашия ИК се урежда само къде няма право да се гласува и това лишава милиони български граждани по света да не могат да упражнят правото си на вот - в Турция, Северна Америка, Западна Европа, мотивира предложението за отпадане на правилото за уседналост при евроизборите политикът. " Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле" - обобщи в момента правилата Хамид.

ДПС няма да подкрепи законопроекта на ГЕРБ, заяви Йордан Цонев. По думите му, в тази обстановка една от важните задачи на сегашното НС е начинът, по който ще бъдат организирани следващите избори. Тонът, според ДПС, трябва да стане като се отчете положителният глас на тези, които протестират, да бъдат отчетени дефектите на сегашното изборно законодателство. ДПС не са съгласни цялата отговорност за организиране и провеждане на машинното гласуване да е на ЦИК.

От Движението не смятат, че е време сега да се записват и текстове за ВНС.

Срещу предложения от ДПС проект се обявиха от "Обединени патриоти".

Искате да допуснете чужди сили, които да финансират провеждането на изборите, да изпращат автобусите, коментира Красимир Богданов. Те, по думите му, ще осигуряват и съответните парични средства за "екскурзия" до България, до родните места. Но това няма как да е част от българския ИК и да подменя истинския вот под диктат на чужди държави, категоричен е депутатът на ПГ на ОП.

Кажете българската администрация има ли възможност и капацитет да осигури честни избори в България с над 600 хил. недействителни бюлетини, попита Крум Зарков от БСП. Той настоя ОП да кажат дали са "за" законопроекта на ГЕРБ. Кажете на българите, че крепите това управление, дошло чрез фалшификация на изборите, призова депутатът.

Защо вие от БСП мълчите по предложенията на ДПС, отново сте на прага на дослук с ДПС, явно се гласите отново да управлявате заедно с неолиберален контингент отвън, отговори Юлиан Ангелов от ОП.

От левицата са и против цялата отговорност за организиране на избори да е на ЦИК и припомниха за скорошната оставка на председателя на избирателната комисия.

Законопроектът, който ще стане право, е на ГЕРБ, коментира още Зарков. Ясно е какво и как трябва да се направи, подчерта той. Според него правителството трябва да подпомага процеса, а не да го саботира. Сега, вместо да се улесни, процесът се усложнява с внасяне и на хартията при вота, а не само на машини, посочи социалистът. Търси се не кой да изпълни закона, а кой да поеме отговорност за предварително заложеното му неизпълнение, обобщи Зарков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева взе също думата. Тя предложи на БСП като не иска хартиено гласуване да проведе вътрешния избор на председател на партията на 12 септември само са машини, които ГЕРБ можел да им предостави.

От думите й се разбра, че протоколите са опростени и няма възможност за фалшификации и недействителни бюлетини, откъдето идвали обвиненията към правителствата на Борисов, че "едва ли не изборите са фалшифицирани".

Караянчева добави, че хартиена бюлетина е необходима и заради дезинфекцирането на машините в рамките на пандемията и заради възрастните хора като майка й, които трудно боравели дори с телефон.

Тя ба категорична: "Има нещо много манипулативно в твърденията, че ГЕРБ иска да направи изборите и да ги спечели" и даде за пример трите правителства, в които Бойко Борисов е избран за премиер при честни избори.

"Желая ви успех на следващите електронни парламентарни избори, когато ще гласуваме с машини и бюлетини", каза в заключение председателят на НС, обръщайки се към БСП.

Тя каза, че при второ четене на законопроекта ще лобира за нормален изборен ден от 24 ч., тъй като не е съгласна той да е 48 ч. заради пандемията, което ще е изморително.