Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за свикване на новоизбраното 47-ото Народно събрание в сряда - 1 декември. Най-неотложната задача, която стои пред новия парламент е приемането на държавния бюджет за догодина.

Вчера приключи първия кръг от преговорите на "Продължаваме промяната" с БСП, ИТН и ДБ за съставяне на коалиционно споразумение. Бюджетът трябва да е приет до края на януари, решиха преговарящите.

"Нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков след края на преговорите.

В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове "Продължаваме промяната" и най-малобройната - партия "Възраждане".

След седмица на преговори за бъдещо управление се очаква президентът вече да свика новоизбрания парламент, спазвайки разпоредбите на Конституцията, където е указан срокът "най-късно" един месец след избирането му.

Оставащите дни до коледите празници са ограничени за неотложните задачи, с които трябва да се заеме парламентът. Новоизбраните депутати вече проведоха техническата си среща в сградата на Народното събрание.

Първото заседание по традиция е тържествено и се очаква да е в началото на политическия сезон - 1 декември (сряда). То се открива се от най-възрастния народен представител (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от "Има такъв народ"), депутатите полагат клетва, представят се водещите приоритети и се избира ръководството на парламента.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на постоянните и временни парламентарни комисии и ще изработят нов правилник за дейността на 47-ото Народно събрание.

Очаква се и в кратки срокове президентът да възложи на кандидата за министър-председател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков да състави правителство и да внесе в Народното събрание проект за състав и структура на Министерски съвет.

Очаква се освен Кирил Петков и другият лидер - Асен Василев да бъде част от изпълнителната власт и местата им да бъдат заети от следващите в листите, от където са избрани за депутати.

Заявките в преговорните екипи е парламентът да работи и извънредно, но се прие решението бюджетът за 2022 година да бъде приет до края на януари заради невъзможността това да се случи до края на годината.