Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов опроверга твърденията, че е склонил партията му да подкрепи предложената от ГЕРБ нова Конституция, без да бъдат изпълнени поставените вече от него условия. 

По-рано днес "24 часа" съобщи, като се позова на своя информация, че НФСБ и ВМРО ще подпишат проекта, без да настояват да бъдат включени исканията, което било договорено на коалиционен съвет с участието на Каракачанов и Валери Симеонов днес следобед. На него лидерът на ВМРО приел тезата на Борисов, че всякакво допълнителни промени в проекта могат да бъдат направени от Великото Народно събрание и няма нужда сега той да бъде променян, гласеше информацията.

Само часове по-рано обаче вицепремиерът заяви, че ВМРО ще настоява партийните предложения да бъдат записани. 

След появилата се новина, пресцентърът на патриотичната формация разпространи следното изявление:

"Във връзка с появилите се спекулативни публикации, че след коалиционен съвет днес ВМРО ще подпише проекта за Конституция без никакви условия категорично заявявам, че това не отговаря на истината. ВМРО продължава да настоява в проекта да залегнат и предложените от Каракачанов шест точки: образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Без в проекта за Конституция да бъдат вписани и предложенията на ВМРО, депутатите ни няма да положат подписите си, категоричен е Красимир Каракачанов".

Малко по-късно председателката на парламента Цвета Караянчева коментира пред вестника: "С партньорите от коалиционния съвет ГЕРБ-"Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие около темата за нова конституция и свикване на ВНС. Разговорите продължават".

Ако ВМРО не подпише, ГЕРБ няма да могат да съберат 116 гласа (колкото управляващите имат общо с Патриотите) от нужните му 120, за да внесе проекта за нов основен закон и предложението за свикване на Велико Народно събрание. Иначе, по непотвърдена информация били осигурени липсващите 4 подписа от някои от останалите депутати- независими или от "Воля".

По-рано днес Бойко Борисов показа увереност, че няма да има проблем, като заяви: "Ще съберем 120 депутати, предложението ни беше нужно, за да покажем има ли политическа воля за рестарт". А попитан от медиите какво следва, ако не бъде събрана подкрепа, даде отговор, от който стана ясно, че не смята да подава оставка: "Работа".

На въпросния коалиционен съвет Патриотите дали съгласие за оставката на Данаил Кирилов като правосъден министър, срещу която първоначално остро възрази Валери Симеонов, защото той бил честен човек и нямало никакво основание за нея. Той заяви, че от НФСБ няма да гласуват "за" оставката в парламента, каквато е процедурата. Сега обаче отстъпил от това свое настояване и се очаква гласуването да се проведе в някое от първите заседания на Народното събрание, което започва работа след ваканцията от утре. Вече имало договорен нов министър, който бил от съдебната система, пише още "24 часа". 

От ВМРО не отричат тази информация.