Работната среща в Министерството на културата беше за обсъждане на възможностите да бъде намерено решение на въпроса с доказването на осигурителния стаж на известните изпълнители, съобщи БТА.

Проблемът възникна заради изчезналия архив на Концертна дирекция. "Една голяма част реални архиви по един или друг начин законът е казвал, че може да се пазят по една година и явно, спазвайки го, тези неща са "поизчезнали", заяви след срещата Рашидов пред журналисти.

Той допусна, че може да има дублиращ архив и от утре ще се задействат работни групи, които ще проверяват всички архиви. „От хонорарите нищо не е изгоряло, но по закон хонорарните листове се пазят една година. Една част от тях са запазени, а други не. В закона пише, че всеки творец трябва да запази хонорарните си листа, а те не са ги запазили. Този проблем има и при поети, писатели, кинодейци и т.н. Всички проблеми, които са се натрупали през годините, сега ние трябва да решаваме", изтъкна Рашидов, цитиран от БНР.

Лидерът на "Щурците" Кирил Маричков обаче опонира, че може да пази примерно от 1000 концерта хонорарните листове в някаква папка: "Но някой е трябвало да ги пази или да ги приведе някъде, някъде да има следи от тях, точно тези следи се опитваме да намерим."

Според Рашидов певците имат право да си искат парите.
"Това са една шепа значими, големи, знакови хора, които формираха физиономията на 20-и век", аргументира се Рашидов, който увери, че ще се търси решение на проблема.

Той съобщи още, че е направил предложение този проблем да бъде разрешен като в други страни, например Франиция, където на известни хора се дава орден, който освен това носи съответни доходи. "Скоро ще учредим “Орден за заслугите“, който ще касае и учени, които създават изобретения, и постиженията в спорта, и безспорните постижения на легендарни хора - писатели, поети, художници. Персоналните пенсии са кърпеж на дупки. Ще бъда щастлив от януари месец достойните българи да не живеят недостойни старини“, добави министърът.

Управителят на НОИ Христина Митрева, която участва в срещата, каза, че в Института няма други документи освен тези на ликвидираните осигурители, на които от 2005-а се събират ведомостите. Те се сканират и индексират. По думите на Митрева и Дирекция "Музика" и Бюро "Естрада" са имали правоприемник и техните документи трябва да са в Министерството на културата. Според нея този проблем е известен на НОИ от 2001 г.
Митрева каза, че законова промяна ще позволи с трима свидетели да може да се доказва стаж.

По-рано днес стана ясно, че заради проблема с певците е най-вероятно ще се възприеме практиката натрупаните години трудов стаж, както и размера на пенсията, да могат да се проверяват в интернет.

Вчера пък лично премиерът Бойко Борисов възложи на Вежди Рашидов и социалния министър Тотю Младенов до дни да подготвят проект на нов Закон за установяване на трудов и осигурителен стаж, като така да може да бъде решен казусът с музикантите.

Текстът е допълнен в 15:40 часа