Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб, каза министърът на финансите, цитиран от БТА.
Той  уточни, че става дума за около 50 млн. лв.

Владислав Горанов посочи, че обещаните от премиера 20 млн. лева за учителите ще бъдат дадени като еднократно възнаграждение, а от 1 януари идната година със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Той поясни, че ще стане ясно какво ще е увеличението, след като се изготви проектобюджетът за идната година.

Горанов каза още, че все още е рано да се определи какъв ще е дефицитът в държавния бюджет за годината. По думите му има два основни риска пред изпълнението на бюджета и те са свързани най-вече със силовите министерства и с успешното приключване на оперативните програми и огромното струпване на разходи до края на годината, част от които няма да могат да бъдат възстановени в рамката на 2015 г. от ЕС.

Преди дни от МО и МВР предупредиха, че поради множеството командировки на военни и полицаи на границата заради мигрантите бюджетите им за заплати ще стигнат до ноември.

Средствата за заплатите на военните и полицаите ще бъдат осигурени, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Поехме като ангажимент да увеличим заплатите на учителите и коледните и великденските надбавки за пенсионерите - 100 млн. лева трябва да заделим. Полагаме огромни усилия, каза той.

"Събираме много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, за да можем да решим този въпрос. Възложил съм дефицитът да е на 2 процента. Ако не излезе сметката, разбира се, че няма да ги оставим без заплати, ще работим тогава върху бюджета", посочи Борисов.

Със сигурност ще бъдем под предварително планирания за 2015 г. дефицит (3%), смята Владислав Горанов.

Финансовият министър коментира предложението на Реформаторския блок (РБ) за вдигане на долния праг за регистрация по ДДС, с което да бъде изсветлен част от сивия сектор. То няма да доведе толкова до изсветляване на бизнеса, колкото до загуба на ДДС, посочи министърът.

По думите му това, което предлагат от РБ, единствено е насочено към отчетността на бизнеса. Приходната администрация би била щастлива заради намаляването на броя на контрагентите, с които работи, каза Горанов. По думите му загубата от така предлаганата мярка ще е около 150 млн. лв.