БСП направи трагична грешка, като застана против Истанбулската конвенция - международен закон, който е за защита на жените от домашно насилие.

Това каза Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на Партията на европейските социалисти (ПЕС) по време на пресконференция преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери.

Сергей Станишев винаги е имал ясна позиция против консервативните сили, които се обявяват против Истанбулската конвенция, каза Филибек.

Попитан дали Сергей Станишев има перспектива като кандидат за президент на ПЕС за още един мандат, Филибек заяви:

"Отговорът е твърде къс. Г-н Станишев винаги е имал много ясна позиция против консервативните сили, които се обявяват против Истанбулската конвенция. БСП според нас извършва трагична грешка като застава против международен закон, който е за защита на женитеот домашно насилие. В случая партията е в малцинство от една и позицията на г-н Станишев е много ясна. Шансовете му са много високи".

Джакомо Филибек добави, че въпросът не се отнася до Сергей Станишев до такава степен, до каквато се отнася до БСП. "Що се отнася до неговата работа в ПЕС, е направил много не само за включването на Западните Балкани, но и по ред въпроси", заяви Филибек.

На срещата присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, на Португалия Антонио Коста, на Малта Джозеф Мускат, на Черна гора Душко Маркович, президентът на Групата социалисти и демократи в ЕП Удо Булман, министърът по европейски въпроси на Люксембург Жан Аселборн и двамата заместник-генерални секретари на ПЕС Джакомо Филибек и Йонек Полет.

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов