Това стана известно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол, цитирани от БТА.
С решение от 12 март 2010 г. Министерският съвет възложи на финансовия министър координацията и надзора по участието на България в реализирането на проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис".

Предвидената стойност на петролопровода е около 2 млрд. евро, като за неговата реализация ще се търси проектно финансиране, определено в споразумението като най-ефективната форма на финансиране, припомни Дянков. Бяхме информирани за предложения от страна на руския партньор - предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем. Това, според Дянков, повдига много въпросителни относно рентабилността на проекта за тези, които го строят.
Вицепремиерът добави и информацията, че за петролопровода не може да бъде осигурено необходимото количество нефт, което "поставя под въпрос икономическата целесъобразност на целия проект".
По думите на Дянков предстои експертен анализ на предложението от гледна точка на неговата ефективност, вътрешна норма на възвръщаемост, законосъобразност и анализ на риска с оглед максимална защита на българския интерес.

Друг основен въпрос, чието решение ще предопредели действията на правителството, е свързан с оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), посочи вицепремиерът. Към момента процедурата по ОВОС е на етап проведени консултации по определяне на обхвата на ОВОС и изготвяне на доклада за ОВОС. До края на октомври 2010 г. се очаква възложителят да предостави цялата документация в екоминистерството. След нейното разглеждане от компетентните органи и обществено обсъждане, през февруари 2011 г. се очаква да бъде дадена окончателна оценка от страна на МОСВ по ОВОС, посочи Дянков.

След изясняване на посочените две обстоятелства, правителството на България ще вземе решение относно продължаване на дейността от българска страна по изпълнение на проекта или прекратяване участието в този проект, каза вицепремиерът.

Дянков изтъкна, че най-голямата въпросителна е предложението за промяна в схемата на финансиране на проекта, като проектното финансиране бъде заменено с корпоративен заем. По думите на министъра това пряко противоречи на сегашното споразумение и не е в интересите на България.
Точно затова, съвместно с процедурата по ОВОС, нашите експерти подготвят мнение по този въпрос от гледна точка нарушено ли е вече от руската страна споразумението, което преди е подписано. Ако това е така, никакви неустойки не дължи българската държава, подчерта министърът.