„Има лъч надежда и като икономически индикатори, и като настроение в обществото", каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за ТВ7.

Той обясни, че с ускоряването на икономическия растеж кабинетът ще може да води и по-активна социална политика за подобряването на материалното положение на най-бедните хора у нас.

Той смята, че реформи в смисъла на 90-те години на миналия век не са ни нужни. "Основните реформи са извършени, много от секторите и системите вече са реформирани", посочи той.

Според него главният проблем е в подобряването на работата на тези системи, фините им настройки. Той изброи – здравеопазването, образование, лекарствена политика и други.

"Ще се концентрираме върху подобряването на административните услуги – в интерес на бизнеса и гражданите ", добави още той.

Премиерът припомни, че през 2009 г., т.е. преди идването на власт на партия ГЕРБ, размерът на дълга е бил 10 милиарда лева. През март 2013, когато правителството на Бойко Борисов вече не е било на власт, той  е възлизал на 14,5 милиарда лева.

През периода 2009-2013 не чух експертите от неправителствените организации да коментират дълга, отбеляза Орешарски.

Той смята, че ако нашият дълг от около 17% от БВП е опасен, тогава повечето страни от Европейския съюз трябва да са на ръба на фалита.

"Какво да кажем за Германия, която има дълг от 80% от БВП или Италия, където той надхвърля 100% от БВП", заяви Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че по този показател, който е един от малкото – дълг към БВП – България е по-добре от всички останали европейски държави, с изключение на Естония.

Той още веднъж напомни, че миналогодишните заеми са взети, за да се платят дългове, натрупани през миналите години.

Попитан за контактите му със западни лидери Орешарски заяви: "Всички важни въпроси се решават на Европейските съвети. Това е място за контакти и интензивни разговори между лидерите на държавите-членки".

Министър-председателят коментира и отношенията си с държавния глава. "От моя страна няма промяна в отношението към президента. От началото на мандата си се отнасям с необходимото уважение към президентската институция", заяви Орешарски и добави: "Винаги сме имали с президента добросъседски отношение в прекия и преносния смисъл. Виждаме се периодично и разменяме мнения по важните и трудни въпроси".