Това заяви пред БНР министър-председателят Пламен Орешарски, който бе в Сочи за откриването на Олимпиадата.

България упълномощи ЕК да преговаря с Русия за газопровода. ЕК настоява договорите, сключени между "Газпром" и 6-те транзитни страни от ЕС по трасето на газопровода, сред които е и България, да бъдат преразгледани, тъй като нарушават европейското законодателство.

Наблегнах на необходимостта да се увеличи българския експорт, за да се свие поне частично тази неприятна разлика. Като изключим петрола и газта, другият стокооборот намалява, посочи Орешарски. Той добави, че предстои през април да се проведе смесена търговско-икономическа комисия между двете правителства. Ще търсим подходяща дата за среща след това, за да може на въпросите, набелязани на експертните равнища, да им бъде потърсено решение на по-високо равнище, посочи той.

Що се отнася до проблема на българските превозвачи, Орешарски заяви, че е провел среща и с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Поставих проблема с превозвачите. Ще има такава среща на съответните ресорни министри, които да потърсят решение, каза той. Обсъдихме и предстоящото посещение на външния министър на Турция, което бе отложено. В някоя от следващите седмици той ще ни посети. Ще насрочим и среща между двата кабинета.

Вече от седмица границата ни с Турция е блокирана от тирове и от двете страни. Причината е липса на разрешения за превоз на товари. Отложена бе и срещата между външтите министри на двете страни.

Относно разпределението на средствата за общините, той заяви, че никой не си е въобразявал, че няма да има критики. Разбирам кметовете, които не са видели проектите си реализирани. Не е възможно обаче в рамките на година и ограничен ресурс всички да бъдат удовлетворени. Проектите са идентифицирани и ще бъдат на нашето внимание и през следващата година, категоричен бе той.

Вчера от ГЕРБ обвиниха правителството, че с инвестиционната си програма е толерирало предимно общини, управлявани от БСП и ДПС.