Премиерът и финансовият министър участваха на откриването на академичната година в УНСС.

"Ще се съобразим с това, което работодателите и синдикатите се споразумеят", обеща Орешарски.

За минималната работна заплата въпросът не е толкова в сумите, колкото в други фактори, в това число и конкурентоспособността не е на последно място.
, каза премиерът, цитиран от БНР.

Увеличението на минималната заплата бе едно от основните обещания в предизборната програма на БСП. Предвиждаше се тя да бъде вдигната от 1-ви октомври, но правителството прецени, че няма възможности за това.

От синдикатите твърдо настояват МРЗ да се повиши на 340 лв. от октомври, но работодателите са против. Според тях това ще повиши безработицата.

"Смятам, че е нормално да бъде увеличена минималната работна заплата от следващата година, с колко ще бъде увеличена обаче е въпрос на разговори в рамките на тристранния диалог. Трябва да се прецени как ще се отрази увеличаването на минималната работна заплата върху заетостта и потреблението", коментира от своя страна Петър Чобанов.

Той обясни, че при подготовката на бюджета за следващата година образованието ще бъде приоритет за правителството, "но това не означава, че непременно ще добавяме голямо количество средства".

По думите на Чобанов "трябва да разглеждаме бюджета за следващата година по един нов начин...да освободим възможност за допълнителни разходи, които ще изразяват приоритетите на правителството.".

Той е изпратил писма до министрите, с които ги пита къде те виждат възможности за оптимизация на разходите, за подобряване на общото благосъстояние и за увеличаване на икономическия растеж.

"Без да тръгне икономиката, не можем да имаме оптимистични очаквания, надявам се, че третото тримесечие ще бъде по-добро от второто, а четвъртото по-добро от третото", каза Чобанов.

"Ще направим всичко възможно да има коледни добавки, но това е въпрос на конкретни разчети и възможности, които няма как да дойдат без икономическия растеж", уточни той.

Предстои истинското обсъждане на бюджета за 2014 година, което ще е в края на този месец и през целия следващ месец, тъй като срокът е в края на октомври, заяви Пламен Орешарски.