„За” гласуваха 125 народни представители, „против” – 25, а 13 се въздържаха, предаде "Фокус".

Изслушването ще бъде точка първа в програмата на Народното събрание в петък. За тогава се очаква и гласуването на вота на недоверие за финансовата политика на кабинета, искан от ГЕРБ. Обсъжданията трябва да се проведат днес.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че с действията си по "Южен поток" правителството застрашава националната сигурност и от партията ще искат изслушване на премиера и енергийния министър, защото
"Орешарски казва едно, Стойнев казва друго".

След като премиерът обяви, че е разпоредил спиране на процедурите по "Южен поток", докато не се синхронизира с Брюксел, министърът каза, че "Южен поток" е необратим европейски проект и че въпросът при него е не дали ще се строи, а как".

Цветанов обясни още, че в зависимост от информацията, представена от Орешарски и Стойнев, от ГЕРБ ще преценят дали ще искат изслушване на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

В отговор на въпрос вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че в петък премиерът ще разкаже всичко за "Южен поток".

"Бъдете сигурни, че най-накрая ще стане ясно на всички, защото всеки се упражнява по темата "Южен поток". Хайде стига толкова, премиерът ще разкаже всичко в петък", заяви Бобева.