"Добре дошли в Римската империя, императора го знаем - личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Слава богу, кръвта я използвам само като сравнение. Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и донякъде координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения, които може и да са едно цяло, но това не е моя работа. Оттук насетне, възможно е да е задействан план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите, а по други позиции" - това заяви пред журналисти шефът на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов, за чието освобождаване по-рано днес служебният кабинет предложи на президента да издаде указ.  

Той призова медиите да направят разследвания и "дай Боже да стигнат до факти".

По думите в момента има прояви на висши форми на демагогия и полулизъм, според някои и индикации за диктатура, както и за реално смесване на различните власти и институции.

"Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, имено защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване категорично не отговарят на истината", подчерта той.

Според Атанасов се намираме в уникална ситуация, в която реално президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на избрания от него кабинет.

"Спокойно може да заявим, че има множество примери, в които се нарушава включително Конституцията - може да провери издаването на указите, свързани с ЦИК, прекратяването на работата на парламента и всичко останало. Президентските укази на практика не подлежат на контрол, поради което аз също не мога да потърся правата си. Но, ако някой сезира КС, той би могъл да се произнесе дали един указ е стабилен или не, дали е порочен, което от своя страна, съгласно тълкувателните решения на КС, би могло да доведе до задействане на процедура за импийчмънт", изтъкна той, като каза, че не говори само за указа за своето освобождаване, но и за това на главния секретар на МВР Иво Иванов и на шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

"Явно, че ползването на конституционно право се възприема като уронване на престижа. Всички държавни служители трябва да го имат предвид в бъдеще. Имах възможност на втората среща да обясня на министър-председателя причините за моя отпуск, които са дълбоко семейни и лични и не бих искал да ги коментирам с медиите. 

Нека всички държавни служители да внимават, когато се възползват от конституционното си право на отпуск. По отношение на всички, които имаха наглостта да обвиняват мен и другите шефове на служби, че сме престъпници, кради, предатели, искам да заявя, че аз от 27 г. работя за България и правителството на Бойко Борисов беше поредното", каза още Атанасов, като спомена човека със "специфичния син поглед, който освен всичко останало е и юрист, за съжаление и преподавател и съжалявам неговите студенти" (очевидно имаше предвид вътрешния министър Бойко Рашков - б.р.).

"Бих посъветвал всички да се съобразяват с отправянето на критики и обвинения. Успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав на службите", каза още освободеният шеф на разузнаването.