"Аз съм дълбоко потресен от това, което се случи само преди седмица, когато президентът отиде в Народното събрание, изправи се пред полупразната зала и каза: "Искам оставката ви", т.е. държавният глава брутално наруши Конституцията и законите на държавата пред очите на целия народ." Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ президентът (22 януари 2012 - 22 януари 2017) Росен Плевнелиев.

"Днес не сме чули нищо от БСП, още повече от техния президент Румен Радев, който постоянно повтаря първо оставки, пък после ще видим какво ще правим", каза Плевнелиев.

"От гледна точка на интереса на обикновения гражданин, на обикновения избирател, днес трябва да си дадем сметка къде се намираме всъщност. Има сблъсък на два лагера. Едните яростно искат оставките на другите, същевременно обаче няма никакво доверие, самият президент на Републиката отказва да играе мост между едните и другите. Отказва да играе ролята на държавен глава, такава каквато е присъща на един демократично избран президент, не на демократична парламентарна република", продължи Плевнелиев.

По думите му се намираме се в една критична ситуация. "Не е важна съдбата на правителството или на парламента. Важно е обаче как ние като нация имаме план да минем през тази криза, така че да надградим, а не да нарушим нашата демокрация и да дадем отново ускорение на европейското развитие. За мен като обикновен човек това е важно", категоричен бе Плевнелиев.

В интервю за Bulgaria ON AIR на 6 септември Росен Плевнелиев също каза, че Румен Радев не спазва куп закони и Конституцията на държавата и че протестиращите, които казват: искаме върховенство на правото, нямат нищо против неговите действия. Затова, смята Плевнелиев, протестът няма да успее. Създателите на мутрите са в президентството. Това са бивши агенти на Държавна сигурност, категоричен бе Плевнелиев.

През месец юли, пред bTV, Плевнелиев предложи да се приеме пакт за почтеност, при който политическите партии да се ангажират, че до следващите редовни избори ще разчистят листите си от всякакви съмнения за зависимости. Във връзка с протестите тогава експрезидентът изрази мнение, че е нужно и да се сформират обществени съвети и протестиращите да влязат в Министерския съвет и президентството.