Представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха пред граждани и журналисти днес как може да се упражни правото на вот с машини за гласуване.

Пред входа на ЦИК в сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом) бяха изнесени две машини, на които всеки можеше да направи пробно гласуване при засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е трудно.

"Изборният процес започна с разпечатването на нулев протокол. С една карта не може да се гласува два пъти от един човек", поясни Румяна Дечева - заместник-председател на обществения съвет към Централната избирателна комисия.

"Машините не са свързани, няма какво да бъде хакнато", заяви още тя.

Процедурата е лесна, наподобява теглене на пари от банкомат като се изпълняват прости команди на български език, обясниха експерти от "Сиела Норма", фирмата която внесе в страната тази техника.

Снимка: БТА

Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината. В 3 страници са представени номерата на партиите отляво, а в дясно са показани преференциалните гласове с имената на кандидатите за народни представители. След като избира номера на политическата сила, ако иска поставя преференция за предпочитан от него кандидат, и натиска бутона "гласувам".

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Машината разпечатва разписка с QR код, но и с изписани на български език името на партията и предпочитания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специална урна. 

Снимка: Булфото

Дечева посочи, че са правили опит да инициират законодателни промени, с които да се улесни процесът по отчитане на гласовете от машинния вот, но това не е сторено. При сегашната ситуация в края на изборния ден членовете на изборни комисии ще трябва да запишат броя гласове за всеки кандидат, дори нулевите стойности.

Целта на демонстрацията е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове, като ще се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Демонстрацията ще продължи до 15.00 часа, а при интерес може да бъде удължена

С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели ще се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.