44-то Народно събрание проведе днес заключителното си заседание. По традиция председателите на парламентарните групи излязоха с декларации, като от това си право се отказа единствено ДПС. Председателят Цвета Караянчева откри заседанието, в зала бяха регистрирани 194 народни представители. От ДПС не влязоха в залата, единствено там бе зам.-председателят Нигяр Джафер. Тя и зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин от БСП не седнаха до другите зам.-председатели на НС. Последният звънец удари след 58-мо минутно заседание. 

Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова определи изминалите 4 години като нелек период, премина през политически и геополчески сътресения и здравната криза. Няма партия, която да може да управлява сама, от първия ден след вота ГЕРБ ще положи усилия за възстановяване на нормалния диалог, дори с риск да платим политическа цена, заяви в декларацията от името на парламентарната група председателят й Даниела Дариткова. Веднага след изборите ГЕРБ ще положи усилия за възстановяване на нормалния диалог между институциите и политическите сили, дори с риск да платят тежка цена за това. Дариткова увери, че още в първите дни, наред със справянето със здравната, икономическата криза, всички ще трябва да работим за максимално ефективно възползване от плана на Европа за възстановяване.

Следващите години предстои да продължим пътя към еврозоната, предстои икономическа трансформация, предопределена от "зелената сделка", изтъкна Дариткова. И подчерта, че всички тези теми и предизвикателства са общи за цялото българско общество, респективно за всички политически сили, които искат да го представляват.

Рискът да се провалим е заложен в инстинкта за създаване на конфронтационна среда, затова политическите сили трябва да надскочим партийния си интерес, призова председателят на ПГ ГЕРБ.

Тя призна, че мандатът на 44-я парламент не е бил лек, обществото е изправено пред предизвикателствата на здравната криза и икономическите последствия от нея. 

Българското общество се нуждае от единство и разбирателство, НС е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и надскочени, посочи Дариткова. По думите й, 44-то НС не винаги е било на нивото на предизвикателствата. 

Тя отличи и моментите на единство в парламента - успешното председателство на България на Съвета на ЕС, което постави в центъра евроинтеграцията на Западните Балкани; единни, когато преди една година депутатите гласуваха за извънредно положение с цел ограничаване на заразата от ковид, единни, когато поставихме образованието като дългосрочен приоритет и повишихме социалния статус на учителите.

Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус, това ще зависи от усилията на всеки народен представител, каза Дариткова. И припомни, че след парламентарните избори тези, които ще управляват, ще трябва да носят отговорността за справяне с икономическите трудности.

Въпреки недостатъците си, 44-то НС изпълни своята функция - излъчи правителство, не позволи да се подмени вотът на избирателите, осигури сравнително стабилна среда,страната ни не беше хвърлена в хаос и безвластие, смята Даниела Дариткова.

Тя благодари на коалиционните партньори от "Обединени патриоти", на тези народни представители, които са подкрепяли законодателните инициативи на ГЕРБ, на колегите си в групата и на опозицията, която е позволила на управляващите да се вгледат в грешките си.

Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на "БСП на България" Корнелия Нинова призова да се възстанови държавността, институциите да гарантират на гражданите сигурност, спокойствие, адекватно здравеопазване, образование и работа. Подчерта, че в този период БСП отказа да влезе във властта и в задкулисни договорки и са били истинска алтернатива на управляващите. Посочи, че са изпълнили всички свои предизборни обещания.

Според лидерът на ПГ на "БСП за България" те са имали четири достойнства в този парламент. 

Тя отбеляза, че левицата е влязла в парламента с програма за промяна, за борба с паралелната държава и с досегашния модел на управление. "Още в първите дни получихме предложение да изоставим тази наша цел, да станем част от модела, да предадем почти един милион българи срещу влизане във властта и лични облаги. Отказахме. Останахме принципни, последователни, верни на хората, които ни избраха и честни към тях", заяви Корнелия Нинова.

Второ - изпълнихме обещаното, посочи тя. И отбеляза, че всички поети ангажименти преди изборите са внесли след това като законопроекти в парламента.

Не влязохме в скрити договорки с властта, не участвахме в задкулисни плаващи мнозинства. Останахме опозиция от началото докрай въпреки изкушенията или натиска в определени моменти, заяви лидерът на БСП.

Четвърто - превърнахме се в алтернативата, не на думи, а с работа и действия, посочи още тя. Нинова отбеляза, че са внесли 1323 алтернативни предложения по закони и решения на НС.

Тези числа и факти ни дават основания накрая на 44-то Народно събрание да кажем, че нашата работа като опозиция и алтернатива свършихме добре и с грижа за хората. Но обликът на всяко НС се дава от мнозинството, коментира лидерът на БСП. По думите й, управляващите са наложили "арогантно, самодостатъчно, на моменти минаващо всяка граница на приличието поведение".

"Управляващите сложиха на този парламент шест печални характеристики, които го превърнаха в една от най-малко уважаваните институции в парламентарната република.

Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на волята на един човек - премиера", заяви Корнелия Нинова. Второ, посочи тя, това мнозинство променяше законите често без оценка за въздействието и в разрез със законотворческата техника.

За четири години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения, обърна се към Нинова към управляващите и изчисли, че без ваканциите и неработните дни това означава промяна на всеки 20 дена. По думите й, Кодексът за социално осигуряване е променян 31 пъти.

"Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобистките. Корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуема", коментира още Корнелия Нинова и отбеляза, че левицата е успяла да спре някои лобистки поправки.

Мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" наложиха стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията, посочи лидерът на БСП. "Ръководството на Народното събрание и управляващото мнозинство вкараха парламента в груба конфронтация и междуинституционална война с президентстката институция", каза още Нинова.

Тя отбеляза и, че за четири години мнозинството е сменило 15 от 19 министри. Заплатите на депутатите се увеличаваха постоянно, а управляващите отхвърляха три пъти нашето предложение те да бъдат намалени и замразени до края на мандата, посочи лидерът на БСП.

Парламентарната група на ДПС се отказа от декларация от парламентарната трибуна. По-късно от ДПС изразиха становището си в писмена форма. Движението за права и свободи разпространи своята декларация след края на заседанието. Тя е с много остър текст, като започва с думите: "Днес приключва унижението на институцията Народно събрание". Атакуват се законодателните практики на управляващите, като последните 11 години са определени като "безцелно пребиваване във властта", а държавните органи - "в слугинаж на герберизацията". ДПС отново разгръщат концепцията си за ускорено икономическо развитие с "рестарт на държавността".

В съобщението липсва яснота защо от партията не пожелаха да прочетат декларацията на живо.

Снимка: БТА

Съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че те не само са участвали във властта, а са се опълчили на негативни тенденции. Посочи, че те са разбили модела и така са показали, че ДПС може да бъде отстранена като политически балансьор. Тръгваме към следващия мандат със заявката за по-високи доходи, сигурност за всеки българин, отстояване на християнските ценности и запазване на традиционното семейство, каза Веселинов. Той направи и отчет за свършеното от народните представители от групата, като постави акцент на повишените доходи в сектор сигурност, образование, изпълненото обещание за 300 лв. пенсия, държавната помощ за всяко дете чрез данъчни облекчения на родителите, безпрецедентното доверие в Българската армия, постигнато чрез работата на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, защитата на правата на длъжниците от банките и ЧСИ, прекратяването на фигурата на вечния длъжник и битката за запазване на нормалността и на традиционното семейство и християнските ценности, които са под непрекъсната атака от пролиберални идеологии.

Снимка: bTV

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че партията му приключват първия си мандат с по-високо доверие. Посочи, че те са показали, че с много воля страната може да се справи с корупцията. Марешки призова колегите си да се преклонят пред работата на лекарите, учителите и полицаите. Призивът му беше чут и всички депутати се изправиха на крака и показаха своето уважение с ръкопляскания. Той се похвали: "Нямаме нито един лобистки закон, както и нито един закон, който да е в ущърб на българските граждани. Бяхме лоби само на майките, децата, семействата, на образованите и предприемчиви българи, отчете Веселинов. Нямаме нито едно назначение на държавен пост с цел личен или партиен интерес, още по-малко в интерес на други държави".

В декларацията си от ПГ "Воля-българските родолюбци" отчитат, че през годините не са се замесили в нито един партиен скандал и нямат нито едно съмнение за корупция.

Снимка: БТА

От името на нечленуващите в парламентарна група Красимир Янков заяви, че прогресивните социалисти ще работят за българска линия, отстояваща националния интерес. Призова всички на 4 април, спазвайки противоепидемичните мерки, да излязат и да гласуват.

В заключение председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева пожела на депутатите, които отново ще влязат и в следващия парламент, да носят поуката от допуснатите грешки, а на тези, които ще влязат за първи път - да не забравят обещанията си. Тя изрази благодарност към хилядите доброволци - застъпници и наблюдатели, които ще следят за честността на изборния процес. Посочи, че те ще са гарант за справедлив вот и излъчване на легитимно народно представителство. Заяви, че на изборите всеки глас има значение и ще бъде честно преброен. Призова за висока избирателна активност.

44-ото Народно събрание беше сформирано според резултатите от извънредните парламентарни избори, проведени на 26-и март 2017 година. Първото му заседание се провежда на 19-и април 2017 година.

Този парламент влиза в историята с няколко неща - първо, с преместването си в нова сграда, нещо което се подготвяше от години. 44-ият парламент е първият от 2009 година насам, който изкара пълния си четиригодишен мандат.

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните "неизвинени отсъствия" от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания - общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Към премиера са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях - 9 писмено и 5 устно в зала.