ПП "Възраждане" е внесла днес предложение за промени в Закона за съдебната власт до "Има такъв народ", "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме!", както и до служебния кабинет. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА адв. Румяна Ченалова, която представи основните детайли от законопроект на "Възраждане" за реформа в съдебната система.

По думите й, с внесените предложения се уреждат основно три въпроса. Като първият е за ясна и оптимално детайлизирана процедура по освобождаване от длъжност на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища при извършване на нарушения, посочени в Конституцията. В проектозакона се регламентира кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и сроковете за това, каза Ченалова. Тя уточни, че са посочени лицата, които могат да сезират пленума на ВСС за извършени дисциплинарни нарушения от главния прокурор и председателите на върховните съдилища, а именно - министърът на правосъдието и определен брой от членовете на ВСС.

Въвежда се възможността за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, на председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС при образувани срещу тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази възможност касаеше само редовите магистрати, посочи Ченалова. Въвежда се и изискване това отстраняване да е задължително, предвид възможността за въздействие, влияние и др., и предвид високия обществен интерес. Срокът е до три месеца, както за останалите магистрати, уточни вносителят.

На второ място в проектозакона се предлага промяна на структурния състав на ВСС, като при осъществяване на избор на членовете му от квотата на парламента се поставя задължително изискване за едно хабилитирано лице по публичноправни науки, административно право и процес - за всяка от двете колегии на ВСС.

Предлага се, освен това, ограничаване за административни ръководители на органи на съдебната власт да бъдат предлагани за членове на ВСС до изтичане на пет години от прекратяване на мандата им като ръководители.

Внесеният от ПП "Възраждане" днес проект на Закон за съдебната власт /ЗСВ/ предвижда още извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването й като самостоятелен орган на съдебната власт, съобразно Конституцията, обясни адв. Ченалова. Вносителите на промените в ЗСВ настояват в определени, посочени случаи директорът на НСлС да придобива временно качеството "изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу главния прокурор и неговите заместници".

Адвокат Петър Петров, от екипа на ПП "Възраждане" и вносителите на промените, посочи, че нито една от сега представените в парламента политически сили не е направила достатъчно, за да предложи подобни законодателни промени. "Не са една и две репресиите на главния прокурор. Около 1000 души са разследвани и подслушвани по време на протестите миналата година", заяви адв. Петров, като много от тях, по думите му, са би членове и симпатизанти на ПП "Възраждане".