Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Изборния кодекс. За повторното приемане на законопроекта единодушно гласуваха 14 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Депутатите от "БСП за България" не присъстваха.

"Ако днес в комисия и утре в зала управляващото мнозинство приеме ветото на президента върху Изборния кодекс, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението за напускане на парламента. Не сме писали мотивите за ветото, но позициите ни с президента съвпадат", коментира по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос на пресконференция в централата на партията.

С ветото държавният глава атакува прага на преференциите, състава и обжалването на решенията на ЦИК, машинното гласуване, но не и гласуването в чужбина. От ГЕРБ се съгласиха само да върнат прага на преференциите и за нова ЦИК.

"Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на партньорите ни, че ще предприемем законодателна инициатива, касаеща нормите за преференциалния праг. Те да бъдат такива, каквито са в действащия закон", обяви председателят на комисията Данаил Кирилов.

По този повод днес депутатът от ДПС Хамид Хамид се пошегува с ГЕРБ и им честити празника на палачинката.

Мотивите на Румен Радев днес бяха представени от правния му съветник проф. Емилия Друмева, която обясни част от възраженията в 14-ото вето на президента с препоръки на Венецианска комисия.

Промените в Изборния кодекс бяха приети на среднощно заседание на парламента на 14 февруари. Три дни по-късно след протести, критики от БСП и извънпарламентарни партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ обяви, че ще запази сегашното положение за отчитане на преференциите.

Гласуваната промяна, чийто вносител бяха депутатите от ДПС, обезсмисляше преференцията, тъй като повишаваше броя на гласовете за отчитането на нейната валидност до броя на гласовете, необходими за един депутатски, евродепутатски или общински мандат.