Два дни допълнителен платен годишен отпуск за непушачите на работното място предлагат с промени в Кодекса на труда от ВМРО, каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Той уточни, че законопроектът за изменение и допълнение вече е внесен в Народното събрание и с него се цели да се допълни тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Сиди обясни, че работниците, които пушат, излизат извън работните помещения и получават нерегламентирана почивка между 10-15 минути на всеки час-два. По думите му по този начин се поставят под дискриминационни условия останалите работници, които са непушачи.

"И аз съм пушач, и аз също го правя", призна Александър Сиди.

Затова това от патриотите смятат, че служителите, които не пушат, които стоят съвестно на работните си места, имат право да получават допълнителен отпуск до два дни, обясни депутатът.

Според него работодателите имали и достатъчно механизми да следят дали някой наистина е пушач или не е и даде пример със системите за достъп с карти, които се ползват в повечето офиси. Сиди обясни и че пушачи, които не пушат на работното място изобщо, също биха влезли в тази хипотеза и ще имат възможност да получат два допълнителни дена почивка.

Тепърва законопроектът ще се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество.