Шведският депутат Магнус Якобсон е предложил правителството на САЩ, Сърбия и Косово за Нобелова награда за мир заради споразумението за нормализиране на икономическите отношения, подписано във Вашингтон на 4 септември, предаде ТАСС. Това е съобщил днес шведския политик в профила си в Туитър, прилагайки официалното заявление.

Аз номинирах правителството на САЩ, Косово и Сърбия за получаване на Нобелова награда за мир заради съвместната им работа в името на мира и икономическото развитие в рамките на споразумението за сътрудничество, подписано в Белия дом, е написал шведският депутат.

Косовският портал "Косово онлайн" съобщава, че в заявлението си шведският депутат е припомнил 90-те години на миналия век, белязани от кръвопролития на Балканите, и е изразил задоволство, че сега районът се развива активно.

На 4 септември сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти подписаха с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия дом споразумение за нормализиране на икономическите отношения. Според медийни информации споразумението предвижда в частност инвестиции в размер на 13 милиарда долара в съвместни проекти, включително инфраструктурни.

По-рано тази седмица норвежкият депутат от Партията на прогреса Кристиан Тюбринг-Геде номинира президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир за ролята му в постигнатото споразумение за нормализирането на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства през август.