Премиерът Бойко Борисов отбеляза 9 май - Деня на Европа, като написа послание на официалната си страница във Facebook.

"Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата. България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент", гласи публикацията на премиера. 

"Днес подаряваме на Европа нашия девиз "Съединението прави силата", защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни. Отбелязвайки и годишнината от Победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си, за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери. Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес", посочи още Борисов.

Борисов участва в специалното видеопослание на лидерите на Европейския съюз по случай Деня на Европа.

"Европа, най-доброто място за живеене, най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората". Така премиерът на България описа Европа днес във видеоматериала на държавните и правителствените ръководители с поздравление за всички европейски граждани навръх специалния ден, когато се отдава почит на мира и единството на континента.

В обръщението си за празника министър-председателят Борисов призова европейските си колеги да направим всичко възможно след пандемията от COVID-19 отново да бъдем такива, каквито бяхме - солидарни, силни, проспериращи.

Посланиците на държавите-членки на Европейския съюз у нас отправиха съвместно послание към българския народ По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз - мир, свобода и солидарност.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.