В неделя бившият вътрешен министър, който сега е част от АБВ, беше призован в СДВР по проверка за купуване на гласове в Плевенско. Той обяви, че преписката е засекретена и затова не може да каже повече, освен че му е показан списък с имена.

"Гражданинът Петков е бил призован да даде обяснения за определени факти, категорично несвързани с каквито и да е подозрения за негова престъпна дейност, а за възприети от него обстоятелства, твърдения на други лица”, уточни днес на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

Той подчерта, че няма подозрения или обвинения, засягащи самия Петков или АБВ.

Преписката е прекратена, добави и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. В методическото указание, което беше издадено за изборите, беше поставено, че проверките във връзка с купуване на гласове ще се извършват в максимално кратък срок, дори при възможност в рамките на 48 часа, обясни той защо бившият вътрешен министър е бил призован в почивен ден.

Сотир Цацаров коментира и призива на Петков да покаже, че с действията си не е "джобно ножче" на Делян Пеевски, който бил свързан с този "сценарий".

Нито мога, нито искам да повтарям или имам речника и поведението на гражданина Румен Петков. Хората с тип мислене "джобно ножче” и асоциации, колкото и оригинални да им се струват на самите тях, са останали твърде назад във времето и събитията, защото днес, струва ми се, не се ползват джобни ножчета”, каза главният прокурор.

По повод обвиненията за режисиран сценарий Цацаров призова журналистите, ако сред тях има такива, които са присъствали на влизането или излизането на Петков от СДВР, да кажат кой им е съобщил. Главният прокурор добави, че въпросът не изисква отговор, защото е много ясно, че медиите имат определени източници, които няма как да бъдат разкрити.

Цацаров бе категоричен, че този, който им е съобщил не е нито прокурор, нито служител на прокуратурата и отговорът трябва да бъде даден от ръководителите на институцията, която го е призовала - тоест МВР.

Румен Петков коментира, че е доволен, че от прокуратурата категорично са заявили, че не е свързан със закононарушения, но продължава да настоява за разсекретяване на преписката.

"Ако клеветата тръгва от Плевен, искам да се знае поименно от кого. Ако това е санкционирано от директора на Областната дирекция на МВР, това означава, че той пряко е ангажиран с политическа разправа, с клевети и лъжи", добави ексминистърът, цитиран от БТА.