Това каза на пресконференция в парламента лидерът на партията Яне Янев, цитиран от БТА.
От РЗС са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за промяна на Закона за някои права на лицата, които са били президенти на България.

Според закона в момента привилегиите не могат да се ползват, когато бивш президент бъде избран за президент, вицепрезидент, народен представител, конституционен съдия, или е назначен за съдия, прокурор, следовател или назначен по служебно или трудово правоотношение.
От РЗС предлагат привилегиите да отпадат и когато експрезидентът стане член на политическа партия.

Според тях бившият държавен глава ще възстанови правата си по този закон, когато напусне партията. Те искат още привилегиите да не могат да бъдат възстановявани изобщо, когато бивш президент бъде избран в ръководен или контролен орган на политическа партия.

Според закона бивш президент има право на пожизнено месечно възнаграждение; на лична охрана и специализиран транспорт от НСО за срок до една година след изтичането на мандата му, а след изтичането на този срок има право на специализиран транспорт от НСО.
На експрезидента се учредява по негово искане безсрочно право на безвъзмездно ползване върху недвижим имот за офис; ежегодно целево се осигуряват необходимите финансови средства за функционирането на офиса и за осигуряване на трудовото възнаграждение и осигурителните вноски на един сътрудник.

Петър Стоянов оглави СДС след като бе президент, но се отказа от привилегиите си, а сега Георги Първанов иска да стане лидер на БСП.

Янев е внесъл в деловодството на парламента проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при помилвания, опрощаване на държавни вземания и даване и освобождаване и лишаване от него през периода 2002-2012 г.

Конституционният съд вече обяви за незаконна парламентарната комисия, която разследва помилванията на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин. Янев бе нейн председател.