Не може и няма как да се говори за разединение в президентската институция.

На мен ми се иска, когато има опасност за институцията, когато има опасност да се отклоним от предвидените рамки, в които е регламентирана нашата институция, да имам правото да се обаждам, за да съхраним президентската институция, каза Попова, цитирана от БГНЕС.

Ние сме избрани в една листа, влезли сме заедно и заедно трябва да излезем и така ще бъде, подчерта Попова.

Действително в нашата президентска двойка нещата, които се случват са по-различни от това, което беше преди две и три години, призна тя. Аз черпя властта си от конституцията, заяви тя.

Вицепрезидентът се избира не за да му се превъзложат правомощия от президента. Но вицепрезиедентът е такъв и без да му се превъзложат тези правомощия.

Президентът ще си остане нашият президент, заяви Попова в отговор на въпрос дали тя би могла да поеме президентския пост.

Когато видя, че конституцията се нарушава или има опасност да се излезе от конституционните изисквания, аз предпочитам да се обадя, да кажа, подчерта вицепрезидентът.

Хубаво е президентът и вицепрезидентът да говорят по такъв начин, че гражданите да го разбират.

Институцията беше мижава преди ние да станем президент и вицепрезидент, добави тя. И се аргументира - както виждате президентът има едни функции, вицепрезидентът – други.

Няма как да подам оставка, защото от това ще пострада институцията. А институцията президент е фактор на стабилност в държавата. И винаги когато има опасност да бъде дестабилизирана, аз ще обявявам позицията си, ако има външни влияния.

Затова ще си стоя на мястото и ще работя така, както повелява законът, каза Попова.

Не е на дневен ред да ставам служебен премиер, отговори на въпрос тя и подчерта, че има много какво да прави на поста си и не смята предсрочно да го напуска.