Президентът Румен Радев, който вчера отказа да коментира разпространените от прокуратурата СРС-та с негово участие , днес говори пред журналисти в Габрово, където посети Техническия университет.

"За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд (КС), а в последствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата, както виждате... Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", каза Радев и отказа да отговори на повече въпроси.

По-рано пък съпругата му Десислава Радева коментира във Фейсбук скандала лаконично и иронично: "Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне навсякъде...".

Именно тя е в основата на съмненията на прокуратурата за извършено от президента престъпление - че е осуетил проверка на КПКОНПИ за нейното назначавене във Военно-въздушните сили (ВВС), докато той все още беше техен командир. В единия от огласените разговор се чува как сегашният началник ген.-майор Цанко Стойков, който е бил подслушван по водено срещу него разследване за корупционни действия, съобщава на Радев, че от комисията искат документи. Държавният глава отвръща, че е добре преди да бъде изпратено каквото и да било, "да бъде видяно и тук", очевидно имайки предвид президентството, и споменава имената Митко и Харизанов.

Вчера главният прокурор Иван Гешев първо заяви, че е поискал тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента, след като прокурори му изпратили данни от досъдебно производство, а след като Радев заяви, че медиите трябва да преценят защо го прави точно в момента и че очаква мотиви, прокуратурата разпространи и СРС-тата.

Във връзка с това Гешев обяви днес чрез своя пресцентър, че "с оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд". Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията, казват още от там, заявиха от държавното обвинение.